Uporabno
203 ogledov

Ruptura MCL - Kako do hitrega okrevanja brez operacije?

Medicofit Medicofit
Ste morda v kratkem utrpeli poškodbo medialnega kolateralnega ligamenta, ki ima pomembno vlogo pri stabilnosti kolena? Vas skrbi kaj vas čaka po poškodbi in ali je operacija res potrebna? Pozabite na črne scenarije, saj imamo v kliniki Medicofit za vas revolucionarno rešitev s katero smo pomagali že mnogim!

Ruptura medialnega kolateralnega ligamenta (MCL) je pogosta športna poškodba in  predstavlja kar 7,9 % vseh poškodb kolena.

Ker ima ligament dobro sposobnost celjenja je večino poškodb mogoče zdraviti nekirurško!

V primeru rupture MCL je ključnega pomena zgodnja diagnoza in hitro ukrepanje, saj lahko spregledane poškodbe in zakasnjena rehabilitacija vodita do kroničnih težav s stabilnostjo kolena in trajnih omejitev gibljivosti!

Veliko ljudi ob pojavu kolenskih poškodb zaupa vodilni kliniki Medicofit, kjer s pomočjo specialne fizioterapije in visoke ravni strokovnosti dosegamo najboljše rezultate!

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kolenski sklep

Koleno je eden najkompleksnejših sklepov v našem telesu, saj nam omogoča gibanje v različnih smereh in nam hkrati zagotavlja potrebno stabilnost pri vsakodnevnih aktivnostih.

Poleg ostalih struktur se v kolenu za zagotavljanje stranske stabilnosti nahajata dva kolateralna ligamenta - lateralni kolateralni ligament (LCL) in medialni kolateralni ligament (MCL).

MCL se nahaja na notranji strani kolena in povezuje notranji del stegnenice z notranjim delom golenice. Ligament je odgovoren za stabilizacijo kolena na notranji strani oz. preprečuje "vpadanje" kolena navznoter.

Kolateralna ligamenta tako delujeta kot pasivna stabilizatorja in nadzorujeta gibanje kolena, kar je še posebej pomembno pri dinamičnih gibanjih, kot so pospeševanje, zaviranje in hitro spreminjanje smeri.

MCL je pogosto izpostavljena poškodbam, še posebej v primerih kadar nanj delujejo močne sile z zunanje strani, kar rezultira v natrganju ali njegovi popolni prekinitvi oz. rupturi.

Kako nastane poškodba MCL?

Najpogostejši vzrok za poškodbo MCL je neposreden udarec na zunanjo stran kolena, kar povzroči preobremenitev ligamenta .

Poškodba je pogosta pri športih, kot so nogomet, hokej, smučanje in ragbi!

Pogost mehanizem poškodbe je tudi nenaden, prisiljen zasuk kolena med katerim stopalo ostane trdno na tleh, kar ponovno izzove nateg ali rupturo ligamenta. 

Diagnostični pregled

Za uspešno rehabilitacijo je potreben skrbno načrtovan klinični pregled, ki zajema celovito oceno simptomov in funkcionalnosti kolena. Sprva opazujemo prisotnost otekline, podplutbe in deformacij, ki kažejo na prve znake poškodbe.

Oteklina je običajno lokalizirana na notranji strani kolena, podplutbe pa se pojavijo kasneje!

Pri poškodbi MCL je občutljivost izrazita vzdolž poteka ligamenta, še posebej na točkah, kjer se ligament pritrjuje na stegnenico in golenico. Pacient med tipanjem oz. palpacijo pogosto poroča o ostrem občutku bolečine.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Za boljšo diagnostiko nam je v pomoč tudi valgus stres test, ki omogoča oceno stabilnosti MCL. Če je ligament poškodovan, test izzove bolečino, prav tako pa je zaznan povečan obseg giba.

Na podlagi rezultatov pregleda v kliniki Medicofit sestavimo individualiziran načrt zdravljenja vašega kolena v sklopu katerega uporabljamo široko paleto fizioterapevtskih metod in postopkov.  

Zdravljenje rupture MCL

Rupturo MCL običajno zdravimo konservativno, kar pomeni, da se osredotočimo na naravno celjenje poškodovanega ligamenta. 

Operacija je indicirana le, ko konservativne metode niso bile uspešne oz. v primeru, da gre za poškodbo vrhunskega športnika!

Ključ do uspeha se skriva v skrbno načrtovani fizioterapiji, ki pomaga pri obnovitvi gibljivost, moči in stabilnosti kolena. Strokovna fizioterapija, kot jo ponujamo v kliniki Medicofit, je nepogrešljiv del celotnega procesa, saj pacientu pomaga okrevati na varen in naraven način!

Specializirana fizioterapija klinike Medicofit

Naša klinika zaradi svojega celostnega, tehnološko naprednega in individualno prilagojenega pristopa k rehabilitaciji ponuja odlične pogoje za vaše hitro in učinkovito okrevanje!

Specializirani smo za  kompleksne mišično-skeletne težave in raznovrstne športne poškodbe.

Naša fizioterapija po rupturi MCL poteka v večih fazah s specifičnimi cilji in pristopi, ki se prilagajajo resnosti poškodbe in stopnji okrevanja.

Takoj po poškodbi MCL se osredotočimo na zmanjšanje bolečine in otekline ter zaščito kolena pred nadaljnjim obremenjevanjem. V kliniki nam je pri tem v pomoč najsodobnejša oprema vrhunskih aparatov kot sta SUMMUS laser in WINTECARE tecar.

V sklopu gibalne terapije čim prej začnemo z izvedbo izometričnih vaj mišic okoli kolena s čimer preprečimo njihovo atrofijo in prispevamo k ohranjanju njihove funkcionalnosti, ko koleno še ni pripravljeno na intenzivnejše obremenitve.

Ko se akutni simptomi nekoliko umirijo se začnemo osredotočati na izboljšanje obsega gibanja kolena, kar dosežemo z  vajami za gibljivost in uporabo sobnega kolesa brez obremenitve.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Fokus nadaljnje rehabilitacije je na krepitvi m. quadriceps, zadnjih stegenskih in drugih mišic, ki podpirajo koleno. Postopoma uvedemo dinamične vaje kot so dvigovanje iztegnjene noge, preprosti počepi in splošne vaje za krepitev kolčnih mišic.

Za doseganje boljših rezultatov nam v kliniki Medicofit pomaga najsodobnejša oprema aparatov kot so EMS DOLORCAST udarni valovi, PERISO diamagnetna terapija, ultrazvočna krio terapija SIXTUS in HITOP visokotonska vitalizacija tkiva.

V različnih fazah rehabilitacije v kliniki za vas skrbno izberemo ustrezen agens, ki pomaga lajšati neželene simptome in tako spodbuja proces okrevanja.

Ko se mišična moč začne izboljševat vključimo tudi vaje ravnotežja in propriocepcije, kar postopoma izboljša kolensko stabilnost. Vaje za stabilizacijo podkrepimo z vključitvijo nestabilnih površin in podlag, kar telo pripravi na lažje obvladovanje dinamičnih gibov in drugih gibalnih situacij.

Ob koncu rehabilitacije je fokus na funkcionalnih vajah, ki simulirajo vsakodnevne in športne gibe, zato uvedemo enonožne počepe, izpadne korake, različne skoke in eksplozivne gibe.

Svojega zdravja nikar ne prepuščajte naključju – pridružite se številnim zadovoljnim pacientom, ki so s pomočjo naše klinike Medicofit uspešno okrevali po poškodbi!


VIRI

Vosoughi F, Rezaei Dogahe R, Nuri A, Ayati Firoozabadi M, Mortazavi J. Medial Collateral Ligament Injury of the Knee: A Review on Current Concept and Management. Arch Bone Jt Surg. 2021 May;9(3):255-262. doi: 10.22038/abjs.2021.48458.2401. PMID: 34239952; PMCID: PMC8221433.
Phisitkul P, James SL, Wolf BR, Amendola A. MCL injuries of the knee: current concepts review. Iowa Orthop J. 2006;26:77-90. PMID: 16789454; PMCID: PMC1888587.
Naqvi U, Sherman AL. Medial Collateral Ligament Knee Injury. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431095/