Uporabno
2738 ogledov

Ti noži ne smejo manjkati v vaši kuhinji

Lesnina XXXL
1/4
Lesnina XXXL
Izberite prave nože, ki vam bodo olajšali delo v kuhinji.

V nepregledni ponudbi kuhinjskih nožev se pogosto ne znajdemo več, katere vrste nožev nujno potrebujemo v naši kuhinji in kateri noži so že nekoliko bolj specializirani. Za vas smo pripravili seznam nožev, ki jih naj bi med delom v kuhinji vedno imeli na dosegu roke.

V vsaki kuhinji ne smejo manjkati tudi kakovostne deske za rezanje. Trenutno so zelo priljubljene različne deske iz umetne mase, ki so zelo vzdržljive in jih lahko enostavno operete v pomivalnem stroju.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Klasični kuhinjski nož je univerzalno orodje v vaši kuhinji. Rezilo tega noža je po navadi dolgo okoli dvajset centimetrov in nekoliko širše. S tem nožem boste rezali meso, ribe in zelenjavo. Bolj fina opravila, kot rezanje čebule v kocke, boste lahko storili z sprednjim delom noža.

Poleg klasičnega noža potrebujemo nož za lupljenje. Poznamo take z ukrivljenim in ravnim rezilom, po navadi je rezilo dolgo okoli sedem centimetrov. Medtem ko so noži za lupljenje z ravnim rezilom vsestransko uporabni, vam bo ukrivljeno rezilo še dodatno olajšalo lupljenje sadja in zelenjave.

Dodajte v svojo zbirko nožev tudi nož za filiranje, ki ima okoli 16 centimetrov dolgo tanko rezilo in je tako odličen za pripravo ribjih filetov in mesnih zrezkov.

V nobeni kuhinji ne sem manjkati tudi manjši večnamenski nož. Ta nož je zelo uporaben za številna kuhinjska opravila, med drugim tudi za lupljenje in rezanje manjših kosov zelenjave in sadja ter različnih zelišč.

Lesnina XXXL Promo Uporabno Kateri kuhinjski noži so najboljši?

Medtem ko imajo vsi do sedaj našteti noži ravno rezilo, ima nož za kruh nazobčano rezilo, ki je odlično za rezanje vseh pekarskih izdelkov. Tudi ta nož spada v vsako kuhinjo, saj boste kruh z ravnim rezilom le težko lepo odrezali.

Razmislite tudi o nakupu posebnega noža za žemlje. Z njim se pri zajtrku ne boste več jezili, ker ste z nožem stisnili sveže žemlje v ploščato pecivo.

Za kuharske mojstre in tiste, ki si to želijo biti

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Japonski noži so znani po izjemni ostrini in trpežnosti, ki sta rezultat posebnega procesa kovanja. Tudi med domačimi kuharskimi mojstri so japonski noži vedno bolj priljubljeni. Med osnovno opremo štejemo: Santoku nož, ki je podoben klasičnemu kuhinjskemu nožu in je tako primeren za rezanje mesa, zelenjave in ribe, Nakiri nož, ki je širok in pravokoten ter namenjen sekljanju zelenjave, in Yanagiba nož, podoben evropskemu nožu za filiranje, ki je dolg in ozek ter odličen za rezanje na tanke, dolge rezine, kot jih pripravljamo za suši in sašimi.

Vsakemu kuharskemu mojstru bo tudi zelo prav prišel kvaliteten brusilec za nože, s katerim bo lahko skrbel za ostrino vseh nožev.

Nepogrešljiv nož v japonskem setu nožev je tudi Deba nož, ki se na Japonskem tradicionalno uporablja kot sekira. Je izredno stabilen in težek nož z močnim in širokim rezilom. Sprednji del je namenjen za filiranje, zadnji del pa za rezanje kosti.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL