Uporabno
131 ogledov

Vaje za krepitev Ahilove tetive

Medicofit Medicofit
Ste v zadnjem času utrpeli poškodbo ahilove tetive? Ne veste kako poteka okrevanje in kakšen tip vaj je po poškodbi najprimernejši? Za vas v kliniki Medicofit poznamo prave odgovore!

Ahilova tetiva je ena najpomembnejših in hkrati najbolj obremenjenih tetiv v telesu. Povezuje mečne mišice s petnico in igra ključno vlogo pri hoji, teku, skakanju ter številnih drugih aktivnostih.

Zaradi velike izpostavljenosti obremenitvam in naporom je tetiva pogosta tarča poškodb, kar lahko povzroči bolečine in omejitve gibanja. Ustrezna rehabilitacija in specialne vaje so za obnovo njene funkcionalnosti in moči tako ključnega pomena.

Na katere vaje prisegajo strokovnjaki klinike Medicofit in na kakšen način jih moramo izvajati, pa izveste v nadaljevanju!

Kaj je ahilova tetiva in kako pride do poškodbe?

Ahilova tetiva je največja in najmočnejša tetiva našega telesa. Povezuje mečne mišice s petnico in nam nudi  oporo pri  hoji, teku, skokih in plezanju.

Dolga je okoli 15 cm, vendar se lahko tako dolžina kot tudi njena moč med posamezniki razlikujeta!

Poleg tega ahilova tetiva pomaga pri uravnavanju ravnotežja in stabilnosti telesa. Med stojo in hojo nam namreč zagotavlja primerno podporo in preprečuje prekomeren upogib stopala, kar je ključno za ohranjanje pravilne biomehanike gibanja.

Ahilova tetiva je pogosto izpostavlja resnejšim rupturam in vnetjem. Največkrat se poškoduje pri športnikih, ki se ukvarjajo s tekaškimi ali skakalnimi aktivnostmi, ki tetivo nenehno obremenjujejo.

Simptomi vnetja tetive vključujejo bolečino v predelu meč ter otekanje in togost po fizični aktivnosti. Ruptura tetive je običajno posledica prekomerne obremenitve, pri kateri pacienti poročajo o slišnem "poku".

Vsaka poškodba zahteva takojšnjo medicinsko pomoč in rehabilitacijo, ki se osredotoča na obnovo moči in funkcionalnosti tetive.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

5 vaj za krepitev Ahilove tetive

Rehabilitacija po poškodbi ahilove tetive ključna za varno in uspešno vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim. Redno izvajanje ciljnih vaj pomaga pri izboljšanju moči, gibljivosti in stabilnosti, hkrati pa zmanjšuje tveganje za ponovne poškodbe.

Za optimalno okrevanje, smo za vas pripravili seznam vaj, ki jih lahko izvajate tudi doma.

1. Dvigi in spusti na prstih (ekscentrična vaja)

Navodilo: Stojte na robu stopnice, vaše pete pa naj visijo čez rob. Počasi se dvignite na prste, nato pa počasi spuščajte pete pod višino stopnice.

2. Raztezanje mečnih mišic

Navodilo: Postavite eno nogo naprej in drugo nekoliko nazaj, stopala so na tleh. Počasi pokrčite sprednje koleno, da občutite raztezanje v mečnih mišicah zadnje noge. Pozicijo zadržite 20–30 sekund in večkrat ponovite.

3. Stoja na eni nogi (ravnotežje)

Navodilo: Stojte na eni nogi in poskušajte ohranjati ravnotežje. Da bi povečali zahtevnost, lahko vajo izvajate na nestabilni površini (npr. blazini) z zaprtimi očmi.

4. Sedeči dvigi na prste

Navodilo: Sedite na stolu z nogami na tleh in počasi dvigujte pete navzgor. Počasi spuščajte v prvotni položaj.

5. Masaža meč s pomočjo valjčka

Navodilo: Sedite na tleh in penasti valj postavite pod mečne mišice. Osredotočite se na področje, kjer čutite večjo napetost ali bolečino in se s telesom pomikajte naprej in nazaj (posledično premikanje valjčka). Izvajajte 2-3min.

Vsaka vaja morda za vas ne bo primerna, zato vam svetujemo, da se pred začetkom izvajanja vadbenega programa posvetujete s fizioterapevtom.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Prednosti rehabilitacije v Kliniki Medicofit

Rehabilitacija ponuja celovit pristop okrevanja, ki združuje individualno prilagojene programe in najsodobnejše metode za hitrejšo in trajnejšo obnovo funkcije po poškodbi. Zakaj se torej odločiti za strokovno pomoč?

1. Ponovna vzpostavitev funkcionalnosti

Poškodba ahilove tetive ne vpliva le na samo tetivo, temveč tudi na druge predele spodnje okončine, predvsem mišice meč in gleženja.

V kolikor z rehabilitacijo odlašamo, mišice postanejo šibke, kar povečuje tveganje za nastanek kompenzacijskih gibov!

2. Preprečevanje ponovnih poškodb

Eden glavnih ciljev rehabilitacije je preprečitev ponovne poškodbe. Rehabilitacija vključuje postopno povečevanje obremenitev s čimer tetivo privajamo na vrnitev k normalnim aktivnostim.

Naše paciente v kliniki poučimo o pravilnih tehnikah gibanja in strategijah za preprečevanje nastanka poškodb v prihodnosti!

3. Pospešitev procesa celjenja

Rehabilitacija spodbuja celjenje tkiv na več ravneh. Redna telesna aktivnost poveča prekrvavitev poškodovanega področja, kar pospeši dostavo kisika in hranilnih snovi, potrebnih za regeneracijo.

V sklopu terapije v kliniki uporabljamo tudi različne fizikalne aparate, ki pomagajo zmanjševati moteče simptome in prispevajo k hitrejšemu celjenju.

Kako poteka fizioterapija po poškodbi ahilove tetive?

Po poškodbi ahilove tetive v kliniki Medicofit sprva izvedemo obsežen diagnostični pregled, kjer terapevt oceni stopnjo poškodbe, gibljivost, mišično moč in splošno zdravstveno stanje pacienta.

Na podlagi ugotovitev pripravimo načrt zdravljenja, ki je usmerjen v obvladovanje bolečine, zmanjšanje otekline in postopno vračanje v lahkoten vsakdan.

Fizioterapija v kliniki Medicofit se sprva osredotoča na zmanjševanje bolečine, vnetja in obnovo gibljivosti tetive. Pomembne so tudi krepilne vaje za mečne mišice pri katerih je poudarek na ekscentriki.

Poleg tega naša fizioterapija vključuje vaje za izboljšanje ravnotežja in stabilnosti, kar pomaga pri preprečevanju ponovnih poškodb. Naši strokovnjaki za izboljšanje prekrvavitve in sprostitve tkiv uporabljajo tudi različne manualne tehnike.  

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Gibalna terapija klinike Medicofit

Gibalna terapija je zasnovana na način, da spodbuja celjenje, zmanjšuje tveganje za ponovne poškodbe in pacienta postopoma pripravi na vsakdanje gibalne izzive. 

Ob začetku terapije, zlasti pri akutnih poškodbah se osredotočamo na lajšanje bolečine in zaščito poškodovane tetive. Z uporabo dodatne tehnološke opreme, kot sta ultrazvočna krio terapija SIXTUS in WINTECARE tecar našim pacientom zagotavljamo še boljše rezultate zdravljenja.

Ko se akutni simptomi nekoliko umirijo, postopno uvedemo vaje za izboljšanje gibljivosti in raztezanje ahilove tetive ter mečnih mišic!

Gibalna terapija se kasneje osredotoča na krepitev mečnih mišic in obremenitev tetive z ekscentričnimi vajami, za katere je značilno, da se mišica med kontrakcijo podaljšuje.

V kliniki pozornost namenjamo tudi izboljšanju ravnotežja in stabilnosti, ki sta po poškodbi oslabljena. V terapevtski program vključimo vaje za propriocepcijo, ki pomagajo izboljšati zavedanje lastnega telesa v prostoru.

Naša terapija tako predstavlja prilagojen proces, ki ne obravnava zgolj poškodbe ahilove tetive, temveč celotnega telesa, s čimer zagotovimo optimalno okrevanje in dolgoročno preventivo pred novimi poškodbami.


VIRI

O'Neill S, Watson PJ, Barry S. WHY ARE ECCENTRIC EXERCISES EFFECTIVE FOR ACHILLES TENDINOPATHY? Int J Sports Phys Ther. 2015 Aug;10(4):552-62. PMID: 26347394; PMCID: PMC4527202.

Silbernagel KG, Hanlon S, Sprague A. Current Clinical Concepts: Conservative Management of Achilles Tendinopathy. J Athl Train. 2020 May;55(5):438-447. doi: 10.4085/1062-6050-356-19. Epub 2020 Apr 8. PMID: 32267723; PMCID: PMC7249277.

Malliaras, P. (2022). Physiotherapy management of Achilles tendinopathy. Journal of Physiotherapy, 68(4), 221–237. https://doi.org/10.1016/j.jphys.2022.09.010