Vizita za živali > Festival
21151 ogledov

Po kapi pristala v domu za starejše, to ji je pomagalo, da se je vrnila domov

dom za starejše
1/5
Anže Petkovšek
Tačke pomagačke se lahko pohvalijo s številnimi dosežki, pomagali so že ogromno ljudem, tako mladim kot starejšim.

Glede na to, da je Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke vseslovensko društvo, razdeljeno na več podružnic, je uspešnih zgodb o tem, kako so pomagali ljudem, ogromno.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Tačke pomagačke | Avtor: Arhiv Tačke pomagačke Arhiv Tačke pomagačke
Ana Cukijati, članica novogoriške podružnice društva ter predstavnica Društva Tačke pomagačke v odboru za standardizacijo terapevtskih psov v Sloveniji, naniza le nekaj primerov: "Upokojena gospa je v domu za starejše občane bivala po možganski kapi in si po aktivnostih s psom toliko opomogla, da so jo lahko predali v domačo oskrbo. Otroci, ki obiskujejo READ program in berejo psu, na ta način izgubijo strah pred branjem na glas in nastopanjem pred razredom, otroci z disleksijo pa na tak način postanejo redni obiskovalci knjižnic, kjer si izposojajo knjige. Ker je pes velik motivator, so tudi ure fizioterapij starostnikov z demenco zelo uspešne, saj v družbi terapevtskih psov veliko več prehodijo, se sklonijo, telovadijo … Otroci, ki se bojijo psov, se v bližini terapevtskega psa sprostijo in sami približajo ter postopoma izgubljajo strah pred psi …"

Predstavniki novorgoriške podružnice društva Tačke pomagačke bodo vnovič prisotni tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal v nedeljo, 2. junija 2024, med 10.00 in 18.00 v središču Nove Gorice. V primeru slabega vremena dogodek prestavljamo na 16. junij. Člani društva bodo otroke med drugim naučili primernega pristopa do psov.

 

Kako poteka včlanitev med Tačke pomagačke

V društvu imajo tako pasemske pse kot mešance, s prevzgojo problematičnih psov pa se ne ukvarjajo. "Ustreznost psa za tovrstno delo z ljudmi vseh generacij že na testiranju skrbno preverijo priznane kinologinje, ki sodelujejo s Tačkami pomagačkami, ne glede na poreklo psa. Z različnimi izzivi in vajami preverjajo, ali je pes psihično stabilen in ali se na določene situacije v okolju ne odziva agresivno," pojasnjuje sogovornica.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Na festivalu bodo otroci v živo spoznali mnoge živali in njihove odgovorne skrbnike. Številni se bodo znebili strahu pred njimi in se naučili pravilnega pristopa do njih. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TUKAJ.

Vsako leto sprejemajo nove člane po že ustaljenem sistemu. "Pri vodniku psa mora najprej dozoreti želja po dobrodelnem in prostovoljnem udejstvovanju s psom v različnih ustanovah (vrtci, šole, bolnišnice, varstveno-delovni centri, domovi za starejše občane …)," našteje Ana Cukijati.

Star pes žalostno Vizita za živali Potrebo opravi kar v stanovanju, postavi se pred zid in strmi v prazno …

Nato društvo vsako leto konec novembra objavi razpis za nove člane, na katerega se vodniki prijavijo z motivacijskim pismom ter vsemi ostalimi potrebnimi dokazili. Januarja sledi testiranje primernosti psa za tovrstno delo, na katerem kinologinje z različnimi izzivi in vajami preverjajo, ali je pes psihično stabilen in ali se na določene situacije v okolju ne odziva agresivno, nato pa vodnika čaka še obvezno večdnevno izobraževanje v teoriji in praksi.

Tačke pomagačke | Avtor: Boris Leskovar, Tačke pomagačke Boris Leskovar, Tačke pomagačke
Šele po uspešno doseženih naštetih korakih in veterinarskem pregledu psa lahko pripravniški par, ki ga sestavljata vodnik in pes, začneta s pripravništvom pod vodstvom mentorja in somentorjev.

Tačke pomagačke tačke pomagačke Vizita za živali Psi so lahko tudi preobremenjeni

V različnih ustanovah opravita najmanj 25 ur pripravništva. Sledi izpit in terapevtski par nato lahko začne s samostojnim delom v izbrani ustanovi, kjer redno delujejo, pojasnjuje sogovornica. Licenco v društvu dobijo samostojni terapevtski pari, ki jo nato z rednimi izobraževanji in testom obnavljajo vsaki dve leti.

Društvo je nedavno na podlagi dolgoletnega sodelovanja z Intermountain Therapy Animals/R.E.A.D. pridobilo ekskluzivo za šolanje in izvajanje programa Reading Education Assistance Dogs® (R.E.A.D.) v Sloveniji.

Tačke pomagačke in njihovi mentorji sodelujejo z ljudmi vseh generacij, od otrok v vrtcih do starostnikov, zato se že zaradi njihove starosti ter fizične sposobnosti njihovo delo razlikuje, pravi Ana Cukijati. "Pri delu vedno sodelujejo naši strokovni delavci, ki so zaposleni v ustanovah, kjer redno delujemo, in so izobraženi za tovrstno delo s psi. Oni pripravijo programe, s katerimi zasledujemo določene cilje pri posameznih uporabnikih ali skupinah. Zato smo razvili tudi različne programe dela s psi (terapije s pomočjo psov, aktivnosti s pomočjo psov, osveščanje in družabništvo, izobraževanje s pomočjo psov, beremo s tačkami - R.E.A.D)," našteje.

Otroci berejo psu, pes "pregleduje naloge" ...

Pse vključujejo tudi v pouk, v okviru mreže Šolski pes, ki združuje vzgojno-izobraževalne ustanove, ki v svoje delo redno vključujejo delovanje šolskega psa. Mreža formalno deluje od januarja 2017.

"Skupina vzgojno-izobraževalnih delavcev, ki so hkrati vodniki terapevtskih psov, je v sodelovanju s strokovnjaki Zavoda RS za šolstvo oblikovala prvi slovenski Koncept vključevanja šolskega psa v vzgojno-izobraževalni proces. Dokument je rezultat večletnega dela s terapevtskimi psi v vzgoji in izobraževanju. Delo je prva leta potekalo tudi v okviru Inovacijskih projektov Zavoda RS za šolstvo in je zasnovano v skladu s Konceptom odprtega učnega okolja," razloži Ana Cukijati.

Pse v pouk vključujejo na različne načine: otroci berejo psu, pes "pregleduje" šolske naloge, pomaga pri šolskih predmetih, izboljšuje gibalne sposobnosti, prinese naloge v nahrbtniku, pomaga pri osveščanju učencev o pravilnem odnosu do psov in živali nasploh, pomaga razvijati empatijo, hkrati pa lahko otrok premaguje strah pred psi. "Lahko pa terapevtski pes le mirno leži pod tablo in že s svojo prisotnostjo pripomore k boljšemu vzdušju v razredu," dodaja sogovornica.

Tačke pomagačke | Avtor: Boris Leskovar, Tačke pomagačke Boris Leskovar, Tačke pomagačke
Pomagajo odpraviti strah pred psom

Njihov najnovejši dosežek pa je, da so dobili zeleno luč sistema za zbiranje mednarodnih donacij Global Giving za objavo svojega programa odprave strahu pred psom, ki so ga v društvu skrbno pripravljali. Nov program društva Tačke pomagačke je v namen doniranja objavljen tudi na platformi Globalgiving.org, kot "Empowering children to overcome fear of dog", na kar so v društvu zelo ponosni in upajo, da bo prepoznan kot zanimiv in izviren pristop tudi med možnimi donatorji.

oddelek za šolanje službenih psov Gmajnice, policijski psi, šolanje psov preverite Vizita za živali Tega večina lastnikov ne počne, pa bi morala

Prvi standard za delo in posredovanje s pomočjo terapevtskih psov

Poleg tega je lani spomladi po letih skrbnega načrtovanja in snovanja luč sveta ugledal prvi izvirni slovenski standard za delo in posredovanje s pomočjo terapevtskih psov. "Pobudo zanj smo podale vse organizacije, ki v Sloveniji že dolga leta delujemo na področju vključevanja psov v programe pomoči ljudem na zdravstvenem, psihosocialnem in vzgojno-izobraževalnem področju. S tem dokumentom smo sedaj korak bliže zakonskim spremembam, ki bi tudi terapevtskim psom (in njihovim vodnikom) dodelile ustrezen status oziroma enako veljavo kot drugim delovnim psom," še dodaja sogovornica.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.