Vizita za živali > Svetovalnica
126 ogledov

Je pes le neroden ali ima težave z ravnotežjem?

Novofudlanec EPA
Bralko skrbi, ker je njen pes zelo neroden. Zanima jo, ali je to za velike pasme normalno, ali ima kakšne nevrološke težave.

Vprašanje: Spoštovani! Imam leto starega psa mešanca z novofudlancem in ne vem, ali je res tako neroden ali je kaj narobe z njim. Zato bi vas prosila za nasvet. Pri takem psu je res grozno, da je tako neroden, ker se ves čas bojim zanj in za vse okrog njega. Podrl je že nekaj otrok, brez občutka se zaleti v druge psa. Ne agresivno, ampak v igri.

Zdaj mu sploh ne dovolim več igre z drugimi kužki, ker se bojim, da koga poškoduje. Tudi sam je neroden, se včasih kar spotakne na ravnem in pade na glavo. Zadnjič se je prepozno ustavil in padel iz pomola v vodo. Vsi parvijo, da je velik pes, ki je hitro zrasel in nima še ravnotežja. Ali mislite, da bi ga morala peljati na pregled? Hvala za odgovor.

Odgovarja Vice Zaninović, dr. vet. med., Prva-K klinika za male živali

Pozdravljeni! Najverjetneje so opisane težave prehodne narave. Vaš kuža je še v fazi odraščanja, pri velikih pasmah se razvoj konča kasneje. Manj verjetno gre lahko za nevrološke motnje, kar ugotavljamo z nevrološkim pregledom. Da vas ne bo skrbelo, svetujem opraviti omenjeni pregled pri veterinarju nevrologu. Lahko se obrnete tudi na rejce novofundlancev, ki imajo  izkušnje s takimi "medvedki".