Vizita za živali > Svetovalnica
70 ogledov

Primerna terapija ob težavah s kolki

Bernardinec EPA
Bralka ima starejšega bernardinca, ki ima težave s kolki. Zanima jo, kakšna terapija je najboljša.

Vprašanje: Imam bernardinca starega devet let in ima uničene kolke, težje vstaja. Katera terapija je najboljša? 

Odgovarja mag. Anton Lavrenčič, dr. vet. med., Veterinarska bolnica Vipava

Pozdravljeni.

Pod tem, ‘’pes ima uničene kolke’’ razumem, da ste pri psu opravili rentgensko slikanje kolkov in so vidne hude nepravilnosti kostnega in obkostnega tkiva kolčnega sklepa in pes kaže znake oteženega gibanja in bolečin.

Vsekakor najprej priporočam, da vzdržujete primerno telesno težo in ga hranite z uravnoteženo prehrano ter poskrbite za dovolj zdravega gibanja (sprehodi na povodcu po ravnem, plavanje). Priporočam tudi uporabo dodatkov z glukozaminom, hondroitinom, hialuronsko kislino, omega-3 in omega-6 maščobami … V lažjih primerih bo že to veliko doprineslo k izboljšanju.

V kolikor to ne zadošča svetujem, da opravite specialistični pregled pri veterinarju, ki vam bo določil najboljši način zdravljenja.

Za tovrstne težave je na voljo veliko terapij. Prva izbira so najpogosteje protibolečinska sredstva. Poslužujemo se tudi aplikacij zdravil neposredno v sklep, zdravljenj z matičnimi celicami ter kiropraktike in fizioterapije. V nekaterih primerih pa je potreben tudi kirurški poseg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.