Vizita za živali
4071 ogledov

Zato vaši psi lajajo

Kuža v zavetišču Profimedias
Ljudje smo navajeni, da psi lajajo. Nekatere lajež moti, drugi se zaradi pasjega opozarjanja na tujce počutijo bolj varne.

Pa veste, zakaj vse ga uporabljajo in kaj vse sporočajo z njim? Najlažje njihov lajež razumejo skrbniki, ki so s psom močno povezani. 

Alarm in strah

Nekateri psi lajajo kadarkoli jih kaj prestraši. Ko slišijo nenevaden hrup, nenavaden predmet, ki jih prestraši ali ujame njihovo pozornost. Tako pes laja kjerkoli, ne le v domačem okolju.

Vizita za živali Zato psi žvečijo pohištvo in copate

Dolgočasje ali osamljenost

Psi so družabna bitja in bodo morda lajali, če se bodo počutili osamljene. Lajali bodo predvsem, če bodo osamljeni daljše obdobje in so zaradi tega žalostni. Nekateri psi so tudi razvajeni in bodo lajali že, če bodo sami pol ure. To mora skrbnik razlikovati in psa že kot mladička navajati, da bo včasih tudi sam.

Vesel lajež

Psi lajajo tudi veselo, kot vabilo k igri ali kot pozdrav. Ponavadi ob laježu tudi skačejo in veselo mahajo z repom.

Pozornost

Včasih psi lajajo, ko želijo nekaj od nas, morda želijo priboljšek, sprehod, morda si želijo igračko, hrano, jim je zmanjkalo vode ...

Težave

Psi lahko trpijo in svoje trpljenje izražajo z žalostjo. Morda gre za žalost ob ločitvi od skrbnika, njihov lajež je ponavadi zelo intenziven in ga spremlja tudi drugo vedenje, kot je denimo destruktivnost, lulanje na neprimerna mesta in podobno. 

Teritorialno lajanje

Psi z laježem ščitijo svoje ozemlje in z laježem odganjajo druge pse, živali in ljudi. Ponavadi je takšno lajanje glasneješe, ko se grožnja približuje. Morda bo vaš pes pri takšni vrsti lajanja celo agresiven.

Delovni psi

Seveda pa psi lajajo tudi iz številnih drugih razlogov, za številne delovne pse je lajež del njihove naloge. Nekateri lovski psi so bili denimo prav selekcionirani tako, da med sledenjem lajajo.

Kaj pa izvor?

Lajanje pri psu je po nekaterih teorijah pri psu tako pogosto zaradi človeka. V to je prepričan etnolog J. Molnar z Univerze Etovos Lorand na Madžarskem. Zanimalo ga je namreč, zakaj je lajanje pri psih pogosto, pri volkovih pa se pojavlja zelo redko ali ga sploh ni.

Ljudje so po njegovi teoriji cenili pri psu, da je opozarjal na nevarnost, zato so ga najbrž nagrajevali s hrano. Tako pa se je vez vse bolj krepila, na tak način so se tudi selekcionirali bolj "lajajoči" primerki, ki so jih ljudje rabili.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.