Zdravje > Aktualno
131 ogledov

19-krat za prevoz inkubatorja in enkrat za prevoz organa za presaditev

Helikopter Slovenske vojske Žurnal24 main
Letos skoraj ves čas v zraku...

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske so novembra poletele na pomoč 23-krat, od tega so petkrat poletele na pomoč v gore, 15-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in trikrat za prevoz inkubatorja. Skupno so letos poletele na pomoč že 458-krat, v enakem obdobju lani pa 330-krat, so zapisali v Slovenski vojski.

Ves čas v zraku

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so letos tako 284-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 19-krat za prevoz inkubatorja in enkrat za prevoz organa za presaditev.

Helikopter Slovenske vojske Slovenija Helikopter moral sedemkrat v zrak

Pri reševanju v gorah so posredovale 136-krat in 18-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 469 poškodovanih ali obolelih, na pogorišča odvrgle 460.000 litrov vode in skupaj naletele 568 ur.

Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih namreč dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega - človeškega življenja, so še navedli na ministrstvu.

 

V enakem obdobju lani so helikopterske posadke Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovale 330-krat, od tega so 181-krat posredovale pri reševanju v gorah, 149-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, sodelovale pri iskanju pogrešanih oseb ali se vključile v gašenje požara. Pri tem so prepeljale 367 poškodovanih ali obolelih, naletele 504 ure in na pogorišča odvrgle okoli 950.000 litrov vode.

(Foto: PU Nova Gorica) Slovenija Helikopter je moral reševanje prekiniti zaradi druge gorske nesreče
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.