Zdravje > Aktualno
295 ogledov

Covid-19: Znanstveniki pravijo, da lahko bolezen zmanjša plodnost moških

Covid-19 Epa
Po novi študiji, ki temelji na eksperimentalnih dokazih, lahko bolezen covid-19 poslabša kakovost sperme in zmanjša plodnost moških.

Virusna bolezen, ki je po svetu zahtevala že 2,2 milijona življenj, lahko povzroči odmiranje celic v spermi, vnetje in tako imenovani oksidativni stres, poročajo znanstveniki v četrtkovi izdaji revije Reproduction. "Te ugotovitve so prvi neposredni eksperimentalni dokaz, da okužba s covid-19 poslabšuje kakovost semena in reproduktivni potencial moških," povzema CNN.

Ob tem je treba poudatili, da so strokovnjaki, ki niso bili vključeni v študijo, izrazili določen dvom glede zaključka poročila in pozvali k previdnosti pri prekomernem posploševanju ugotovitev raziskave, dodaja CNN. 

Covid-19 povzroča dihalne simptome, zlasti pri starejših in tistih s pridruženimi boleznimi. Virus se prenaša kapljično med dihanjem, bolezen pa v glavnem napade pljuča, ledvice, prebavni sistem in srce.

Tudi druge študije so pokazale, da lahko ta huda bolezen okuži tudi moški reproduktivni sistem, poslabša razvoj celic v spermi in moti reproduktivne hormone. Iste receptorje, ki jih virus uporablja za dostop do pljučnega tkiva, namreč najdemo tudi v modih. Toda učinki virusa na reproduktivno sposobnost moških, znanstvenikom še vedno niso povsem jasni. 

Na nemški Univerze Justus-Liebig so v zadnji študiji raziskovali biološke označevalce, ki bi lahko negativno vplivali na plodnost. 

Študijo, ki so jo opravili v 10-dnevnih intervalih v 60 dneh pri 84 moških s covid-19, so primerjali s podatki 105 zdravih moških. "Pri bolnikih s covidom-19 so semenčice pokazale znatno povečanje vnetnih markerjev in oksidativnega stresa, kemičnega neravnovesja, ki lahko poškoduje DNA in beljakovine v telesu. Če se je sčasoma to izboljšalo, je pri bolnikih s covid-19 ostalo znatno in nenormalno višje," navaja znanstvenik z omenjene univerze Behzad Hajizadeh Maleki.

Čim hujša je slika bolezni, tem večje so spremembe, je dodal. "Svetovna zdravstvena organizacija bi morala moški reproduktivni sistem obravnavati kot ranljivo pot za okužbo s covida-19 in ga razglasiti za visoko tveganje," pravi Maleki.

Strokovnjaki, ki v raziskavi niso sodelovali, so analizo pozdravili, vendar so opozorili, da bo potrebno več raziskav, preden se sprejmejo trdni zaključki. "Moških ne bi smeli po nepotrebnem strašiti," pravi Alison Campbell, direktorica embriologije pri britanski organizaciji za plodnost CARE.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.