Zdravje > Aktualno
3856 ogledov

Danes bo padla odločitev, takšni so najnovejši podatki

Testiranje na covid-19 Profimedia
Odličen podatek. Beležijo 7.600 manj okužb kot prejšnjo sredo

V sredo je bilo v Sloveniji potrjenih 4.542 primerov okužb, kar je kar je 7.640 manj kot teden dni prej, ko so jih potrdili 12.182. 

NIJZ ocenjuje, da je v državi trenutno aktivnih 104.310 primerov, še včeraj jih je bilo 116.437. Umrlo je 14 ljudi. Sledilnik navaja, da je od začetka epidemije pri nas umrlo 6.152 ljudi okuženih s SARS-CoV-2.

Na navadnih oddelkih slovenskih bolnišnic se danes zdravi nekoliko več ljudi, po podatkih vlade 770 covidnih bolnikov (včeraj 756) - zaradi covida 405, s covidom 365. Intenzivno nego jih danes potrebuje 120 (včeraj 125) - od tega 108 zaradi covida in 12 s covidom. Zadnje število predstavlja bolnike v intenzivni oskrbi zaradi drugih, zelo težkih zdravstvenih stanj. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 5.581, kar je 1.007 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa znaša 4.944 oziroma 537 manj kot dan prej.

Zaradi sprememb, ki jih je prinesla različica omikron in posledično umirjanja epidemioloških razmer, je stroka vladi predlagala spremembe ukrepov. Nekatere naj bi nastopile že konec tega tedna.

Vlada bo o sproščanju epidemioloških ukrepov odločana danes popoldne. V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je včeraj na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Janez Janša Slovenija Odločitev padla: Janša sporočil, kaj nas čaka v prihodnjih dneh

"Ukrepi bodo šli v smeri, da bi se zunaj bolnišnic živelo čim bolj normalno, znotraj njih pa bi ohranjali vzdržen sistem," je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Predlogi se nanašajo na odpravo karantene in omejitev rabe pogoja PCT. Po besedah vodje stokovne skupine za covid-19 Mateje Logar so predlagali odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oziroma vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Komentarjev 3
  • Pišmevuh 09:59 17.februar 2022.

    Nakveč bolanih je 3x cepljenih. Zdravi jih ogrožamo. Kak še bojo obžalovali, da so slepo verjeli v cepljenje.