Zdravje > Aktualno
3683 ogledov

Gripa zahtevala rekordno število smrti

gripa Žurnal24 main
Nenavaden porast gripe tipa B.

Virolog iz hrvaškega centra za influenco pri zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Vladimir Draženović je potrdil, da je od začetka leta na Hrvaškem za gripo zbolelo 57 tisoč ljudi, še prejšnji teden so imeli šest tisoč novih bolnikov. Kot nenavadno je zdravnik označil dejstvo, da je gripa v tej sezoni razsajala kar deset tednov.

 "Trajalo je dolgo in zelo intenzivno. Bolnišnice in čakalnice družinske medicine pa so še vedno polne. Imamo številne zaplete in smrtnih žrtev kot še nikoli. Letos so prizadeti v večini starejši ljudje, tisti, ki se niso cepili," je dejal Draženović. 

Ena največjih v zadnjem času

Do konca sezone pričakujejo, da bodo poskrbeli za 70 tisoč obolelih z gripo, je danes še poročal Jutarnji list. Draženović je dodal, da veliko obolelih niti ne poišče pomoč zdravnikov, zato domneva, da je bilo na Hrvaškem vsaj dvakrat toliko bolnikov z gripo ter da je bila letošnja epidemija ena večjih v zadnjem času.

Poleg števila umrlih in obolelih ter dolgotrajne visoke intenzitete gripe je Draženović kot letošnjo posebnost izpostavil še neobičajno dominacijo virusa gripe tipa B, ki se je kazala do konca februarja.

V hrvaškem zavodu za javno zdravstvo pričakujejo, da se bo epidemija gripe počasi umirila, posebej s prihodom višjih temperatur, ki so napovedane v naslednjih dneh.

Slovenija: Letos nekoliko boljše

Za razliko od Hrvaške, v Sloveniji letos gripa ni tako huda, čeprav je v zadnjih dveh tednih število obolelih spet nekoliko naraslo. Številke, ki jih na osnovi testiranj po Sloveniji spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pa so daleč od lanskih, kar je razvidno tudi na grafu, ki ga vidite spodaj. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Krivulja se je obrnila navzgor

Kljub temu je večina slovenskih bolnišnic že vedno zaprtih za obiske, iz UKC Ljubljana pa so na začetku tedna sporočili, da se je število obolelih za gripo, ki so prišli čez vikend na urgenco, spet nekoliko povečalo. Tako so preko vikenda, v soboto in nedeljo obravnavali 111 bolnikov z gripo in respiratornimi okužbami: "Od tega smo imeli prejšnji teden 43 primerov RSV in 68 primerov gripe - 26 bolnikov z virusom influence B in 44 primerov influence A. Opažamo, da se pojavi gripe in respiratornih okužb še ne zmanjšujejo," so sporočili v ponedeljek.

Tako kot na Hrvaškem, tudi pri nas opažajo porast gripe B. Za razliko od Evrope, v Kanadi in v ZDA prevladuje tip influence A  (H3N2), dodajajo na NIJZ.

Zdravje Krivulja se je obrnila navzgor

bolnišnica pacient Gripa Zdravje Prepoved obiskov: Obiskovalci ne upoštevajo navodil

Trije virusi, ki povzročajo gripo

Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij.

Ločitev posameznih tipov virusov influence je možna z mikrobiološkimi preiskavami. Viruse influence A razvrstimo po podtipih na podlagi dveh površinskih antigenov: hemaglutinina (H) in nevraminidaze (N). Tri vrste hemaglutininov (H1, H2, H3) in dve vrsti nevraminidaze (N1, N2) so v virusih influence, ki povzročajo pri ljudeh sezonsko gripo, pojasnjujejo strokovnjaki. 

 

 

Komentarjev 1
  • Rudman 08:09 08.marec 2018.

    Dragi novinarji, sedaj pa prosimo se za statistiko koliko ljudi oz dojenckov je umrlo oz je trajno poskodovanih zaradi cepljenja. Ze sedaj vam lahko povem, da podatka ne boste dobili, ker tega sploh ne vodijo oz je vedno nekaj drugega ...prikaži več krivo za smrt in ne celjenje. Tisti kateri boste zdaj pametni, vam povem da imam 2 otroka doma poskodovana od cepljenja. Seveda pediatri eden za drugim trdijo da to ni res, da ne more biti od cepljenja in seveda v kartonu ni nic zapisano.Seveda v navodilih pise vse