Živila z visokim glikemičnim indeksom (GI) so tista, ki naj bi se jim izogibali. Če jih že jemo, pa jih jemo raje v jutranjem in dopoldanskem času, nikakor pa ne zvečer pred spanjem. Objavljamo nekaj živil z visokim glikemičnim indeksom in njihovo vrednost.
Zelo visok glikemični indeks ima priljubljeno pivo in sicer kar 110. Olupljen pečen ali ocvrt krompir imata GI kar 95, bela moka in bel lepljiv riž pa okoli 85. Iz vidika diete, ni priporočljivo niti kuhano korenje, saj je njegov GI kar 85, isto vrednost imajo tudi koruzni kosmiči, ki jih nekateri smatrajo za dieten obrok. Enako vrednost imajo tudi med, pokovka, preste, rogljički, čips in podobno. Živila kot so lubenica, buča, mlečna čokolada, kuhan krompir, ravioli, sladkor, sladkane pijače, prečiščena žita, navaden nelepljiv riž, imajo GI med 70 in 80. Nekoliko nižji, a še edno visok glikemični indeks pa imajo denimo rozine, rdeča pesa, kupljen pomarančni sok, banane, melona, dolgozrnati riž, marmelada s sladkorjem in podobno. Slednjim se GI giba med 60 in 70.