Zdravje > Aktualno
52 ogledov

Je danes sreda, četrtek, petek?

koledar Profimedias
Ste tudi vi med tistimi, ki mešajo dneve v tednu? Gre za zelo pogost pojav ...

Gre za težavo, ki je bolj razširjena, kot si mislite. Težave imamo najpogosteje v srednjih dnevih v tednu, ugotavlja raziskava objavljena v Plos One.

Če imate težave s tem, da ne veste, kateri dan v tednu je, ste žrtev zelo pogostega pojava. Najpogosteje imamo težave ob torkih, sredah in četrtkih.

Močnejši občutki 

Ponedeljke in petke si ponavadi lažje zapomnimo, ker so povezani z močnejšimi občutki. Ob ponedeljkih smo tako pogosteje bolj nejevoljni, ob petkih pa boljše volje, ker se teden bliža koncu. Pri osrednjih dnevih, ki so bolj monotoni, pa pogosto pozabimo, kateri dan v tednu je.

David Ellis in njegovi sodelavci z Univerze Lincoln iz Velike Britanije so v raziskavo vključili kar 1.200 ljudi, ti pa so morali s pridevniki opisati, na kaj jih spominjajo določeni dnevi v tednu. Ponedeljke so večinoma povezovali z besedami: dolgočasen, razgiban, utrujen. Petke pa z besedami: stranke, svoboda in osvoboditev. Prav petek in ponedeljek sta sicer dneva, ki jih najpogosteje uporabljajo tudi umetniki v pesnitvah.

Kar tretjina anketiranih se je zmotila in navedla napačen dan v tednu, to pa se je pogosteje dogajalo v srednjih dneh tedna. Za dodatno zmedo poskrbijo še prazniki med tednom, saj jih ljudje zamenjajo za nedeljo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.