Zdravje > Aktualno
48 ogledov

Je Ötzi umrl za rakom?

Ötzi, "ledeni človek"
1/4
Profimedias
V želodcu "ledenega človeka" so našli bakterijo helicobacter pylori, ki je glavna povzročiteljica peptične razjede želodca in dvanajstnika ter sodeluje pri nastanku želodčnega raka.

Najnovejše raziskave so pokazale, da je imel Ötzi, "ledeni človek" težave z želodcem, saj je bil okužen z želodčno bakterijo, s katero je okuženih največ prebivalcev v IndIji, močno prisotna pa je tudi v Aziji.

"Človek že več kot sto tisoč let gosti bakterijo helicobacter pylori," je povedal raziskovalec Thomas Rattei iz Univerze na Dunaju. "Danes je prisotna pri polovici svetovne populacije, pri okoli desetih odstotkih se lahko pojavi rana na želodcu ali tudi rak. Ötzi, ki je živel pred 5300 leti verjetno spada v to skupino."

Odkrili so ga leta 1991

Nenavadno dobro ohranjeno mumijo, ki so ji pozneje nadeli ime Ötzi, so odkrili leta 1991 v Ötztalskih Alpah v Avstriji ob meji z Italijo. Ötzi, ki se je ga oprijel tudi vzdevek "zmrznjeni Fric", je umrl približno leta 3300 pred našim štetjem, na prehodu iz mlajše kamene v bakreno dobo. Do sedaj so domnevali, da je umrl nasilne smrti. Njegovo telo je danes shranjeno v Južnotirolskem arheološkem muzeju v italijanskem mestu Bolzano.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 09:00 13.januar 2016.

    A veste kaj je bilo prvo prašanje Oetzija, ko so ga našli : A Kasaj še skače?

  • endrug 20:12 12.januar 2016.

    Umrl je na begu pred lovci s puščico v telesu. Prisotnost Helicobacter pylori še ne pomeni raka. Človeško telo (zdravo) se lahko samo ubrani. A veste, da imate v telesu za skoraj dva kilograma mikroorganizmov? In njihovo število presega število ...prikaži več celic v telesu (so pač veliko manjše. Kdor ne verjame, naj pogleda v revijo Nature tega tedna.