Roki trajanja so le orientacijsko sredstvo. Živila pogosto lahko zdržijo tudi dlje, kot je napisano na embalaži, še posebej pri “najmanj do”. Tako pojasnjujejo v Snagi Ljubljana, kjer si prizadevajo za manj zavržene hrane.
Svetujejo, da se posvetujemo s svojimi čuti: "Če je jogurt kakšen dan čez rok trajanja, še ne pomeni, da je zanič. Odprite ga in pokusite. Če sta vonj in okus takšna kot ponavadi, je povsem užiten."
Poleg tega opozarjajo, da ni nujno, da so plesniva živila v celoti pokvarjena: "Veliko živil, ki jih napade plesen, moramo zavreči, nekatera izmed njih pa lahko tudi rešimo”. Če obrežete plesen na suhi salami, trdem siru ter čvrstem sadju in zelenjavi, bo preostali del še čisto v redu. "Pozorni bodite le, da vsakič, ko odrežete plesnivi del, nož očistite," dodajajo.
Samo sir z žlahtno plesnijo lahko obrežemo,če je pretirano plesniv. Druge stvari, pa so itak neuporabne, če so tudi zelo malo plesnive. Misli,da ne bo držalo,to kar je v članku napisano !!!
Revne navadit na najslabši klump tako da se bo elita lahko še naprej kopala v bogatsvu