Zdravje > Aktualno
644 ogledov

Zdravniki opozarjajo, mnogi mislijo, da je le virozica, kar pa nikakor ne drži

rešilec Saša Despot reševalno vozilo na nujni vožnji
Po ocenah vsako sezono zboli med pet in deset odstotkov prebivalcev, torej v Sloveniji med 100.000 in 200.000 ljudi.

"Začelo se je obdobje v letu, ko so pogostejše virusne okužbe dihal. Med njimi je tudi gripa, za katero mnogi napačno mislijo, da je le virozica oziroma prehlad, kar pa nikakor ne drži. Gre za grožnjo javnemu zdravju, saj za gripo vsako leto v Sloveniji zboli med 100.000 in 200.000 ljudi, pri nekaterih pa lahko bolezen poteka z zapleti in je lahko celo smrtna," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ). 

Pet do deset odstotkov prebivalcev

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se med ljudmi naglo širi, predvsem s kašljem, kihanjem ali ko okuženi govori, pa tudi prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Po ocenah vsako sezono zboli med 5 in 10 odstotkov prebivalcev, torej v Sloveniji med 100.000 in 200.000 ljudi.

Sezona gripe se v Sloveniji še ni začela, doslej so bili zaznani le posamezni primeri. Največ jih je sicer januarja, tedaj govorimo o vrhu obolevanja.

Pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni gripa večinoma poteka blago – z nekaj dni trajajočo vročino, okužbo zgornjih dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, majhnih otrocih, nosečnicah in osebah z izjemno povečano telesno težo pa je potek bolezni lahko težji in ga spremljajo zapleti, kot sta virusne in bakterijske pljučnice. Pri teh skupinah prebivalstva je tudi večje tveganje za smrtnost zaradi gripe.

Cepljenje zastonj

Zdravstvena stroka cepljenje proti gripi priporoča vsem, ki želijo pred boleznijo zaščititi sebe in tudi svoje bližnje. "Še zlasti pa cepljenje priporočamo skupinam z večjim tveganjem za težji potek, to so starejši, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice, osebe z izrazito povečano telesno težo," poudarja Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica cepljenja s Centra za nalezljive bolezni na NIJZ. Kot je dodala, cepljenje proti gripi pri ranljivih skupinah prebivalstva zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in za smrt zaradi gripe oziroma z njo povezanih zapletov.

V UKC Ljubljana vsako leto zdravijo več kot 500 bolnikov

Gripa torej zlasti pri omenjenih skupinah prebivalstva poveča možnost za zaplete, zaradi česar pogosteje potrebujejo zdravniško obravnavo – tako pri osebnem zdravniku kot tudi bolnišnično zdravljenje.

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Samo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana vsako leto (razen v obdobju pandemije covida-19) zdravijo več kot 500 bolnikov z gripo, največ na infekcijski in pediatrični kliniki. "Na infekcijski in pediatrični kliniki, kjer se zdravi največ pacientov z gripo, razumemo gripo. Vemo, da to ni navadna viroza, zato se v večjem številu odzovemo na cepljenje. Žal pa mnogi, tudi v naši bolnišnici, ne verjamejo, da gripa lahko ogrozi zdravega človeka v najboljših letih," pravi Tatjana Mrvič, infektologinja in vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana.

Tudi Leon Kranjec, družinski zdravnik iz ZD Ljubljana opozarja, da se v sezoni virusnih okužb dihal obisk v ambulantah družinske medicine močno poveča, med drugim zaradi kontrolnih pregledov, ki jih taki bolniki pogosto potrebujejo. Po njegovem se v sezoni respiratornih obolenj obisk v ambulantah poveča za približno 30 odstotkov. "Z večjo precepljenostjo bi nekoliko zmanjšali število obiskov v ambulantah. Pomembneje pa bi zmanjšali število bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično obravnavo ali pa bi prebolevanje gripe povzročilo zaplete.– npr. bakterijsko pljučnico," je poudaril Leon Kranjec.

Pri svojem delu opaža, da se za cepljenje proti gripi odločajo zlasti bolniki s kroničnimi obolenji srca, ožilja in pljuč, redkeje pa denimo nosečnice, ki prav tako sodijo med ranljive skupine prebivalstva, pri katerih je potek gripe lahko težji.

Precepljenost proti gripi v Sloveniji med najnižjimi v EU

prehlad, gripa, slabo počutje, bolan moški | Avtor: Profimedia Profimedia
Cepljenje proti gripi je posebej priporočljivo tudi za tiste skupine prebivalstva, ki so pri svojem delu izpostavljene okužbam z gripo, to so denimo zdravstveni delavci, in tistim, ki imajo pri svojem delu veliko stikov z ljudmi, kot so zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Medicinske sestre ne verjamejo v cepljenje

Po besedah Tatjane Mrvič se je v UKC Ljubljana lani proti gripi cepilo 14 odstotkov zaposlenih. Od zdravstvenega kadra se za cepljenje proti gripi še vedno v največji meri odločajo zdravniki (38 odstotkov cepljenih), najnižja precepljenost pa je med srednjimi medicinskimi sestrami. "Žalosti nas, da ne verjamejo v cepljenje, saj so prav one tiste, ki so največ ob bolnikih in lahko vidijo, kakšne so posledice gripe. Sicer pa se je po pandemiji covida-19 precepljenost proti gripi znižala, kar smo pričakovali," je dodala Tatjana Mrvič.

Precepljenost proti gripi je v Sloveniji zelo nizka in je med nižjimi v EU. Za cepljenje proti gripi se odloča manj kot 10 odstotkov prebivalcev, v lanski sezoni le 5,6 odstotka, v sezoni 2020/21 pa 10 odstotkov. Tudi pri starejših odraslih (65 let in več) je delež precepljenih nizek, v zadnji sezoni (2023/24) jih je bilo cepljenih 17,6 odstotka, v sezoni 2020/21 pa 27,6 odstotka.

Cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem

Cepljenje proti gripi se  priporoča vsem prebivalcem od šetih mesecev starosti dalje. Ker se virusi gripe nenehno spreminjajo, se vsako leto spreminja tudi cepivo, saj je pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zadostuje en odmerek cepiva, kot zapisano, je to vsako leto drugačno, le za otroke, mlajše od 9 let, ki se proti gripi cepijo prvič, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopno upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Izvajajo ga izbrani osebni zdravniki ter cepilni centri v zdravstvenih ustanovah in v ambulantah na območnih enotah NIJZ.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 14:03 04.oktober 2024.

    Oglasno sporočilo.!