Zdravje > Aktualno
3025 ogledov

Na pohodu zajčja mrzlica, več ljudi v bolnišnici, vsi s tega konca Slovenije

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija
1/2
Profimedia
Bolezen prenašajo zlasti zajci in okuženi klopi, pa tudi muhe, bolhe, uši in komarji.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ)  je že prejšnji teden opozoril, da so na Gorenjskem v zadnjem mesecu zaznali več primerov bolezni tularemije oziroma zajčje mrzlice.

Iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik pa so danes sporočili, da v zadnjem tednu beležijo povečano število hospitaliziranih bolnikov, ki so zboleli za to boleznijo in imajo hudo obliko pljučnice. Gre za pet bolnikov in vsi prihajajo iz krajev ob Sorškem polju.

Ob tem so javnost opozorili,  da je večina okužb povezana s kmečkimi opravili, zato ljudem svetujejo, da pri spravilu sena uporabljajo FFP3 zaščitno masko. Navadna kirurška maska namreč ne zadostuje.

Simptomi odvisni od vstopnega mesta bacila

Bolezen prenašajo zlasti zajci in okuženi klopi, pa tudi muhe, bolhe, uši in komarji, so navedli na Kliniki Golnik in pojasnili, da lahko ljudje zbolijo tudi z vdihavanjem okuženega prahu in z uživanjem premalo toplotno obdelanih živil ter okužene vode. S človeka na človeka se bolezen ne prenaša, običajno pa se pojavi od tri do šest dni po okužbi.

Simptomi pri obolelih so odvisni od vstopnega mesta bacila. Če je ta vstopil v telo prek vboda klopa ali pika komarja, imajo pacienti na vbodnem mestu razjedo. Če bakterijo zaužijejo z neprekuhanim mlekom okužene živali, predvsem z mlekom koz ali ovc, ki se pasejo, imajo lahko prebavne težave. Če bacil vdihnejo, pa lahko zbolijo za hudo obliko pljučnice.

"Če imajo simptome, kot so povečane in boleče bezgavke, kašelj, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, žrelu in trebuhu ter driska, naj zdravnika obvestijo, ali so pred tem delali s senom oziroma imeli klopa. Tako bo lahko posumil na tularemijo oziroma zajčjo mrzlico, ki jo zdravimo z drugačnim antibiotikom kot običajno pljučnico," je obolele pozvala infektologinja s Klinike Golnik Barbara Bitežnik.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:56 23.julij 2024.

    A mišja mrzlica je preskočila na zajce potem ko je en hudi mišek nategnil eno naivno zajčico!?