Zdravje > Aktualno
13003 ogledov

Če si v mladosti prebolel raka, te na banki čaka zaušnica

Onkološki inštitut
1/5
Saša Despot
Največ težav so imeli tisti, ki so za rakom zboleli v otroštvu, saj jim diagnoza v odraslosti otežuje dostop do življenjskega zavarovanja in stanovanjskih kreditov.

Pet ali deset let po prebolelem raku bankam in zavarovalnicam ne bo več treba razkrivati, da ste imeli raka, je vsebina predloga zakona, ki je v javni razpravi. 

Zavarovalnice in kreditodajalci bodo morale v fazi pred sklenitvijo pogodbe posameznika opozoriti na pravico do pozabe. Pravica do pozabe je pri zavarovanju posojil omejena na stanovanjska in poslovna posojila, kjer bo nepremičnina glavno domovanje posameznika ali njegova glavna poslovna enota. Enako pravico bodo imeli tudi oboleli za boleznijo hepatitis C in HIV. 

Osebe po prebolelem raku bodo lahko po predlogu sklepale denimo finančne in zavarovalne produkte pod enakimi pogoji kot drugi, če je od ozdravitve minilo deset let, pri mlajših osebah pa pet let. To splošno obdobje se lahko glede na konkretno bolezen tudi skrajša. Bolezni in krajša obdobja bo opredelil seznam, ki ga bo pripravila pristojna komisija, še piše v predlogu zakona. 

Ozdravljenih je vse več

Preživetje bolnikov z rakom se v Evropi in v Sloveniji povečuje. Po podatkih European Cancer Patient Coalition v EU trenutno živi preko dvajset milijonov ljudi, ki so preboleli raka, od tega je tretjina takšnih, ki brez raka živijo že več kot deset let. 

Po podatkih Registra raka Republike Slovenije iz 2020 v Sloveniji živi več kot 120.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. V zadnjih 20 letih se je petletno čisto preživetje povečalo za 11 odstotnih točk. Med bolniki z rakom je manj kot en odstotek otrok in mladostnikov, ki imajo boljše preživetje kot odrasli.

onkološki inštitut | Avtor: Saša Despot onkološki inštitut Saša Despot

Čeprav rak vse bolj postaja obvladljiva kronična bolezen, se osebe, ki prebolijo to hudo bolezen pri vračanju v družbo še vrsto let soočajo s številnimi družbenimi, zakonskimi in zdravstvenimi ovirami. 

Zavarovance in kreditojemalce sprašujejo o raku 

Ena od njih je tudi ovira pri dostopu do finančno-kreditnih storitev, še posebej, kadar so te storitve povezane z življenjskimi zavarovanji. Problem je najbolj pereč pri tistih, ki so za rakom zboleli v otroštvu, saj jim diagnoza v odraslosti otežuje dostop do življenjskega zavarovanja in stanovanjskih kreditov. 

Zavarovalnice in banke namreč lahko po sedanjem zakonu v fazi sklepanja pogodb potencialne zavarovance in kreditojemalce vprašajo tudi po njihovem zdravstvenem stanju, vključno z vprašanji o morebitnih rakavih obolenjih.

"V praksi vprašalniki nimajo časovne omejitve oziroma obdobja, za katero bi morala oseba svoje informacije podati. Te osebe so primorane razkriti svoje "vseživljenjsko" zdravstveno stanje tudi v primeru, če je od bolezni minilo že več let ali desetletij," piše v obrazložitvi "Zakona o pravici oseb po prebolelem raku do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov," ki je od 3. aprila v javni razpravi. 

Problem najbolj pereč za tiste, ki so za rakom zboleli v otroštvu

Razkritja pretekle bolezni lahko pomeni, da se oseba ne more zavarovati ali pa da so premije bistveno višje, kot to velja za druge prebivalce. To lahko hudo prizadene predvsem tiste bivše bolnike, ki so zboleli kot otroci, mladostniki ali mlajši odrasli, saj bi na primer s stanovanjskim kreditom reševali svoj stanovanjski problem.

Pravica do pozabe je pravica, ki po svoji vsebini omejuje pogodbeno svobodo pogodbenih strank pri sklepanju določenih pogodb. To pomeni, da osebe pri sklepanju finančnih, zavarovalnih in podobnih produktov po preteku določenega obdobja po ozdravitvi niso več dolžne dajati informacij o svoji nekdanji bolezni. Prav tako je zavarovalnicam prepovedano, da bi o osebah zbirale te informacije, še piše v zakonu. 

vanda.levstik@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Zdene Iskra 03:09 21.april 2024.

    Spoštovana ga. Vanda. Vi se pa boste "RABILI" še veliko učiti slovensko.... obup!

  • matermila 10:26 20.april 2024.

    Ne razumem tega zapisa. Prebolel sem dva raka, dve težki operaciji. Nihče v banki mi nikoli ni vprašal po zdravju, pa sem imel že kar nekaj kreditov.

  • Idioti 09:37 20.april 2024.

    Jaz sem zavarovan pri Savi ! Toliko kot sem jaz bil na mizah in šivanjih , boleznih , polomljen , ga ni . In so me zavarovali v starosti 72let brez kakršnjega koli problema . Zdravstveni karton , pa lahko ...prikaži več dobi od osebnega zdravnika samo specialist , pri katerem si naročen za pregled . Nobeden drug v SLO ne more niti zahtevati vpogled , kaj šele, da od tebe zahtevajo, da jim prineseš karton , ker ga ne moreš dobiti .