Zdravje > Aktualno
8 ogledov

Razvijajo tabletko dobrote

aspirin, tableta, tablete Žurnal24 main
Pri ljudeh naj bi nova tabletka umetno vplivala na našo dobroto in nas naredila bolj pravične ter sočutne.

Tako imenovana tabletka dobrote, ki bi nas spremenila v bolj sočutne, pravične in bi pri ljudeh povečala empatijo, bo morda kmalu resničnost, piše revija Current Biology.

Raziskovalci s kalifornijske Univerze Berkeley in Univerze v San Franciscu, so tabletko, ki naj bi umetno vplivala na našo dobroto, že testirali na majhnem vzorcu 35 posameznikov. Eni skupini so dali placebo, drugi pa tabletko, ki temelji na tolkaponu. Vsi so sodelovali v igri, kjer so morali kot anonimneži razdeliti denar med druge ljudi. Pri tistih, ki so dobili tolkampon so ugotovili, da so bolj pravično razdelili denar in bili bolj občutljivi na socialno nepravičnost.

"Običajno menimo, da je ravnodušnost stabilna značilnost človekove osebnosti," pravi ena od avtoric raziskave Ming Hsu. Pojasnjuje, da tega njihova raziskava tega ne zanika, ampak kaže na to, da se lahko sistematično vpliva tudi na ta del osebnosti. Znanstveniki so prepričani, da bi lahko tabletka nekoč zdravila duševne bolezni kot je denimo shizofrenija ali odvisnost.

Sočutje pred govorom

"Sočutje je nekaj, kar spremlja človeka že milijone let, še preden je razvil kognitivne sposobnosti in govor," pravi strokovnjakinja za človekovo evolucijo Penny Spikins z Univerze v Yorku. Svoje ugotovitve je objavila v knjigi Kako nas je sočutje naredilo človeške.

Pojasnjuje, da imamo veliko dokazov za to, da so si ljudje medsebojno pomagali in se zdravili veliko preden so začeli govoriti. In prav to je po njenem mnenju pomagalo k razvoju naše pameti in razuma.  

Komentarjev 1
  • mph 19:50 23.marec 2015.

    Bi bilo najbolje, da postane kar standarden dodatek v vodovod. :-)