Hrvaški mediji poročajo, da so primer odkrili v istem času, kot je izbruhnila afera z okuženimi jajci iz Poljske, a pristojni organi o tem hrvaške javnosti niso obvestili. Gre za okužene piščančje fileje iz enega od trgovskih centrov v Zagrebu.
PREBERITE ŠE:
-
Okužili so se s salmonelo, petletnik je umrl
-
Sporna jajca umaknili s prodaje
-
Za smrt petletnika je kriva sladica
S hrvaškega ministrstva za kmetijstvo so za Jutarnji list povedali, da je Hrvaška kot članica RASFF organizacijo obvestila, da je eden od hrvaškh trgovcev 21. oktobra testiral piščančje meso iz Poljske in potrdil prisotnost salmonele.
"Tej perutnini je pred potrjenimi laboratorijskimi testi potekel rok veljavnosti, zato je na tržišču
ni več, infomracija se azradi tega v sistemu RASFF klasificira samo kot 'obvestilo za informacijo' in ne kot 'opozorilo'. Te perutnine na tržišču ni," so za Jutarnji povedali na ministrstvu.
Kako se okužimo s salmonelo
Bakterije salmonele povzročajo črevesno nalezljivo bolezen, ki ji pravimo salmeneloza.
"Bolezen se prenaša z živali neposredno ali posredno oz. tudi s stikom z okuženimi in obolelimi osebami," pišejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina in jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Bolnik oz. okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oz. v okolje in na druge ljudi. Teoretično bi se lahko okužili tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko.
Doba inkubacije, t.j. čas od okužbe do začetka bolezni, traja od šest do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Okužba je nevarna zlasti za bolnike, starejše in otroke.