Zdravje > Aktualno
1845 ogledov

To je eno najpogostejših vprašanj, ki ga dobijo farmacevti

Lekarna Lekarniška zbornica Slovenije lekarna
To morate nujno urediti, preden greste na dopust!

 "Kaj vključiti v potovalno lekarno, je eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo farmacevti v lekarnah," pravi Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. Po njenih besedah so na dopustih najbolj pogoste prebavne težave, opekline, slabosti, vnetja, alergije in podobno. "Na naše zdravje lahko vplivajo tudi podnebje, hrana, kakovost vode in bolezni," dodaja. Sicer se na dopustu pogosto prepustimo tudi športnim aktivnostim, kjer se lahko pripetijo nepričakovane poškodbe in druge težave.

Še pred tem si pravočasno uredite zavarovanja in druge dokumente

Še pred začetkom priprave potovalne lekarne se pozanimajte o lekarniški in zdravstveni infrastrukturi na destinaciji potovanja, svetuje farmacevtka. Poskrbite za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno. Ko se odpravite od doma, dvakrat preverite vse dokumente.

Seveda ne pozabite na zdravstveno zavarovanje. Če ste državljan EU in med začasnim bivanjem v drugi državi Evropske unije, ste upravičeni do vseh nujnih zdravstvenih storitev. Imate enake pravice do zdravstvene oskrbe kot zavarovanci te države. Na potovanje v tujino je treba s seboj vedno vzeti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica je dokazilo, da ste zavarovani v državi EU. Če evropske kartice zdravstvenega zavarovanja nimate ali je ne morete uporabiti (denimo v zasebnem zdravstvu), vam zdravljenja ne morejo zavrniti, vendar boste morda morali za zdravstveno storitev takoj plačati in zaprositi za povračilo stroškov po vrnitvi domov.

Evropsko kartico je mogoče naročiti na spletni strani https://www.zzzs.si/, pa tudi prek SMS-sporočila EUKZZna telefonsko številko 031 771 009. Ob kratici mora biti tudi številka posameznikovega zdravstvenega zavarovanja. Zato obisk zavarovancev na zavodu za namen pridobitve evropske kartice ni več potreben.
 

Zdravila hranite v ustrezni torbici

Potovalno lekarno si pripravite v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi, poleti zlasti pred previsoko temperaturo, in ni dostopna otrokom. Zelo pomembno je zdravila hraniti v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo. Preverite tudi rok uporabe in v primeru pretečenega roka poskrbite za potrebno nadomestilo. "Pravočasno se pozanimajte, če vaša zdravila predvidevajo poseben režim shranjevanja in potrdilo za prenos preko meje.  Zdravila na recept, ki jih redno jemljete, vzemite s seboj v zadostni količini," svetuje  Darja Potočnik Benčič.

Gaze, obliži, povoji, razkužila ...

Paket prve pomoči mora vsebovati sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarje in termometer. Dodatna preventiva naj bodo zdravila proti prehladu, na primer za vneto in boleče žrelo, zdravilo za pomiritev kašlja in pripravki za odmaševanje nosu, ter zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Še posebej so priporočljiva v obliki, ki omogočajo njihovo uživanje brez vode in jih lahko raztopimo v ustih ali žvečimo. Za otroke farmacevti v lekarnah svetujejo sirupe ali svečke.

Driska ali zaprtje

Na oddaljene destinacije vzemite zdravila proti prebavnim težavam, kot so zaprtje, driska in na primer zgaga. Če se zastrupite s hrano ali pijačo, je zelo primerno medicinsko oglje. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi rehidracijski prašek, ki ob driski, bruhanju, pa tudi v ob povečanju znojenja, nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Veliko oseb ima na dopustu težave z zaprtjem. Tem farmacevti v lekarnah svetujejo odvajalo. Tablete za filtriranje vode lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih.

Preventiva

Vedno več oseb potrebuje tudi zdravila proti alergijam. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila. Potovalna lekarna naj vsebuje še tablete proti potovalni slabosti, izdelke za zaščito pred soncem (za otroke priskrbite izdelke z visoko zaščito) in izdelke za nego po sončenju ter oskrbo opeklin, repelente in zdravila v primeru okužb spolovil in/ali sečil ter pripomočke za ustno higieno. "Potovanje spremlja veliko dejavnikov, na katere nimamo nobenega vpliva. Zato močno svetujem preventivno delovanje," doda Potočnik Benčič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.