Zdravje > Aktualno
9514 ogledov

V teh občinah je največ prometnih nesreč zaradi alkohola. Je vaša med njimi?

prometna nesreča Profimedia prometna nesreča
Vožnja pod vplivom alkohola je eden od pomembnejših vzrokov za prometne nezgode in predstavlja velik javnozdravstveni problem.

Poškodbe v prometnih nezgodah so v Sloveniji vodilni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mlajših odraslih ter drugi glavni vzrok za izgubo zdravih let življenja, k čemur največ prispevajo poškodbe v prometnih nezgodah.

Vsak v prometu prezgodaj umrli Slovenec izgubi povprečno 26 let svojega življenja, ki bi jih lahko preživel do 64. leta starosti. Poškodbe v prometnih nezgodah pri mladostnikih in mlajših odraslih predstavljajo tudi glavni vzrok za sprejem na zdravljenje v bolnišnico, ugotavlja Nacionalni inštutut za varovanje zdravja (NIJZ). Večina poškodb v prometu je predvidljivih in preprečljivih, zato bi se morali podatki o poškodbah v prometnih nezgodah uporabljati za pripravo ustreznih politik in ukrepov za zmanjševanje bremena tovrstnih poškodb, dodajajo pri inštitutu.

Te politike naj bi seveda v prvi vrsti izvrševala država s skrbjo za izboljšanje infrastrukture ter zagotavljanjem ustreznega nadzora nad vozniki. Velik del odgovornosti pa nosijo tudi vozniki s svojim obnašanjem v prometu, še posebej ko je poleg prisoten alkohol. 

Prometna nesreča motor v prometni nesreči | Avtor: Profimedia Profimedia
Nedavno izdano poročilo Zdravje v občini, ki so ga pripravili pri NIJZ, je podrobno prečesalo različne dejavnike, ki kažejo na zdravstveno sliko vsake izmed 212 slovenskih občin. Na podlagi teh kazalnikov je moč tudi ugotoviti, v katerih občinah so imeli med leti 2018 in 2022 največ poškodovanih v transportnih nezgodah. Povprečje v omenjenem obdobju za celotno Slovenijo je indeks 1,8 poškodovanega na vsakih 1.000 prebivalcev. Najslabši sta gorenjski občini Železniki in Predvor, v obeh je indeks 2,2. Podatke o prometnih nesrečah v vaši občini najdete tukaj. 

Prometne nesreče pod vplivom alkohola

Poleg prometnih nezgod so za pripravo ustreznih politik pomembni tudi podatki o nesrečah, ki jih povzročijo vinjeni vozniki. Vožnja pod vplivom alkohola je eden od pomembnejših vzrokov za prometne nezgode in predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj pogosto vodi v invalidnost in jemlje mlada življenja. Posebej zaskrbljujoče je, da se prometne nezgode z udeležbo alkohola v primerjavi s prometnimi nezgodami brez udeležbe alkohola v večjem odstotku končajo s težjim, tudi smrtnim izidom, navaja NIJZ. 

Po deležu prometnih nezgod, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci (na tem zemljevidu je prikazano povprečje več zaporednih let) krepko od povprečja, ki je v Sloveniji 8,8, krepko izstopajo tri sosednje občine Ljubno (28,26), Rečica ob Savinji (27,5) in Gornji Grad (26,2.). Podatke o vaši občini najdete tukaj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 16:06 19.julij 2024.

    Najbolj nevarni so trezni vozniki, saj povzročijo 70% prometnih nesreč!

  • Avatar Leon
    Leon 08:30 19.julij 2024.

    V kolikor želimo zmanjšati alkohol in drogo za volanom je potreben redni NADZOR ! Tiste napovedane AKCIJE so namenjene medijski pozornosti . To kar se dogaja na Dolenjskem je nonsens pravnega reda .