Zdravje > Aktualno
27 ogledov

Več marihuane, slabši besedni spomin

Sport 05.05.11, marihuana, sport, nogomet, foto: epa Žurnal24 main
Redno uživanje marihuane v mladosti vpliva na besedni spomin v srednjih letih, ni pa videti, da bi vplivalo na druge kognitivne funkcije.

Študija, ki so jo naredili uživalcih marihuane, ki so drogo uživali tudi do 25 let, je pokazala, da je redno uživanje droge povezano s slabšim besednim zakladom. Boljši besedni zaklad so izkazali uživalci, ki so drogo uživali manj časa ali z njo prenehali. 

PREBERITE ŠE: 


Okoli 3500 udeležencev raziskave je izpolnjevalo serijo testov, ki vključujejo preverjanje kognitivnih funkcij, vključno s spominom, osredotočenostjo in zmožnostjo sprejemanja hitrih odločitev. Raziskava je pokazala negativne učinke na besedni spomin, ne pa na druge kognitivne funkcije. Motene so bile tudi izvršilne funkcije, ki vključujejo načrtovanje, organiziranje in zaključevanje nalog. Študija je pokazala, da si je po vsakih petih letih uživanja droge, polovica udeležencev lahko zapomnila po eno besedo manj z liste 15 besed. 

Uživalci so bili drogi izpostavljeni dalj časa

V raziskavo so bili vključeni tako moški kot ženske, ki so bili izpostavljeni drogi dalj časa v mladosti in zgodnji odrasli dobi, le po eden od desetih pa je dejal, da z uživanjem droge nadaljuje v srednja leta. 

Retro Auer iz Univerze Lausanne v Švici, ki je s kolegi opravil raziskavo, je poudaril, bo potrebno opraviti dodatne študije, da bi pridobili jasnejšo sliko, kako je uživanje marihuane povezano z besednim spominom in kakšne so klinične implikacije ter posledice na javno zdravje. "V vmesnem času se zdi, da je potrebno potencialne uporabnike opozoriti pred potencialno škodo, ki jo lahko uporaba droge ima," je za medije poudaril Auer. Michael Lynskey iz Kings College London pa je dejal, da je potrebno narediti več, da posvarimo mlade glede tveganj, ki jih prinaša uživanje marihuane. Študija je bila objavljena v ugledni reviji JAMA International Medicine. 

Komentarjev 2
  • dimnikar 11:02 02.februar 2016.

    Ja, zanimivo, koliko člankov je o nenevarni rastlini, ki je celo zdravilna, o smrtonosnih legalnih substancah pa nikdar nič.

  • Avatar care
    care 10:25 02.februar 2016.

    Več alkohola in cigaret,zagotova smrt !!!