Zdravje > Aktualno
38905 ogledov

Vse več okuženih, kroži različica, ki je zelo nalezljiva

Čakalnica v ZD Ljubljana ZD Ljubljana Čakalnica v ZD Ljubljana
Virus je še vedno med nami, v Evropi in ZDA kroži nova različica, ki je zelo nalezljiva.

Če se je spomladi število okužb z virusom SARS CoV-2  zmanjšalo, v maju so na primer namerili v povprečju dve na dan, se je slika v poletnem času kar precej spremenila. V juliju je bilo v povprečju 14 okuženih na dan, v tednu od 5.8 - 11.8, v šestih dneh torej, so jih zabeležili 156, kar je v povprečju 26 na dan in sedemkrat več kot lani tem obdobju. Ob tem je treba vedeti, da na NIJZ zajemajo le laboratorijsko potrjene primere. Večina obolelih se danes ne testira več. 

Rahel porast  bolnikov opažajo tudi v slovenskih bolnišnicah, od koder prihajajo obvestila o prepovedi obiskov. Pred dnevi na primer z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor in ljubljanskega Onkološkega inštituta. Nazadnje so obiske prepovedali v Splošni bolnišnici Izola, kjer so nam povedali, da je "prepoved obiskov na Oddelku interne medicine posledica poslabšanja epidemiološke situacije glede okužb z virusom SARS CoV-2, ki jo opažamo v obdobju zadnjega tedna."

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( Nijz) so nam poslali podrobnejše podatke iz bolnišnic. Iz njih je razbrati, da je bilo od 6. maja 2024 do konca junija zaradi resne akutne okužbe dihal pri katerih je bil ob sprejemu potrjen covid-19, v naših bolnišnicah hospitalizirnaih 28 oseb. Samo meseca julija - (podatki so do 28.7), je bilo teh bolnikov 41.

Od 26. do 29. tedna 2024 (24.6.-21.7.) smo iz pridobljenih podatkov iz 27 bolnišnic zaznali manjši porast hospitalizacij oseb, ki so bile v bolnišnico sprejete zaradi resne akutne okužbe dihal in pri katerih je bil ob sprejemu potrjen covid-19," pravijo na NIJZ.

Obrnili smo se tudi na Zdravstveni dom Ljubljana, kjer pravijo, da sicer v njihovih ambulantah pri družinskih zdravnikih ne zaznavajo večjega obiska pacientov, je pa kar nekaj klicev. "Nekaj več je morda klicev v ambulante, pri nekaterih se kasneje izkaže, da so okuženi s Covid 19, ko (če) le-ti naredijo test," so nam pojasnilii. Okužba se v največjih primerih kaže kot prehladno obolenje s simptomi kašlja, bolečine v grlu, izcedka iz nosu, povišane telesne temperature, slabega počutja. Nekaj več primerov okužbe s Covid-19 kot običajno so v zadnjih dneh zaznali tudi na ljubljanski urgenci.

NIJZ: "V kratkem pričakujemo posodobljeno cepivo, ob tem bomo posodobili tudi priporočila za cepljenje."

Več druženj v poletnem času in dejstvo, da covid-19 bolj aktivno kroži tudi po Evropi, je najverjetnejši razlog za povečanje obolevnosti, dodajajo na NIJZ. "Ponekod v Evropi in v ZDA že intenzivno kroži nova različica virusa, imenovana sev KP.2. Gre za podrazličico omikrona, ki je zelo nalezljiva je lahko razlog za povečanje obolevnosti. Sicer so razlogi za nekoliko povečanjo obolevnost pri nas lahko tudi upad zaščite po preteklih okužbah ali cepljenju. Ugibamo lahko, če k temu pripomore tudi druženje v zaprtih prostorih s klimo Pričakujemo, da bi se število obolelih s Covid-19 lahko bolj povečalo jeseni in pozimi."

Tudi svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v začetku tega meseca opozorila na globalno rast števila zabeleženih primerov covida-19. Kot so pojasnili, analize odpadnih voda kažejo, da je virus do dvajsetkrat bolj prisoten med populacijo, kot to kažejo testi. Da je temu tako, kažejo tudi analize vzorcev, ki se se jemljejo iz naših 16 komunalnih čistilnih naprav.

Priporočila

Za preprečevanje covid-19 veljajo enaka priporočila kot za ostale okužbe dihal. To pomeni, da ob prehladnih znakih ostanemo doma oziroma ne hodimo med ljudi (še zlasti ne obiskujemo dojenčkov, otročnic, starejših in kroničnih bolnikov), vzdržujemo medosebno razdaljo, si pogosto umivamo roke, se izogibamo dotikanju obraza (oči, nosu in ust), upoštevamo higieno kašlja in kihanja, učinkovito prezračujemo zaprte prostore, izogibamo se tesnim stikom z osebami, ki kažejo znake akutne okužbe dihal, skrbno čistimo površine in predmete, da zmanjšamo možnost prenosa mikroorganizmov.

vanda.levstik@styria-media.si

Komentarjev 78
  • Avatar karjola
    karjola 21:09 15.avgust 2024.

    Dejmo hitro zapret občine in z vodnimi topi preganjat ljudi

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 20:15 15.avgust 2024.

    KOPIRANO: 💥💥💥 Kot sem objavila včeraj, je WHO razglasil izredne razmere na področju zdravja nednarodnega pomena zaradi okužbe z virusom Mpox ‼️ Svetovna zdravstvena organizacija tako načrtuje uvedbo dveh cepiv (eno je cepivo Jynneos, drugo pa je nedovoljeno cepivo z ...prikaži več Japonske). ‼️ SZO se je za ta korak odločila po več kot 500 zabeleženih smrtnih primerih zaradi Mpox, od tega 96 % v Kongu.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 20:02 15.avgust 2024.

    Ranljivi narcisi skratka še zdaleč niso tako nedolžni, kot se to na prvi pogled zdi. Ker jih je zaradi njihove pasivnosti težje prepoznati, jih imajo nekateri za celo bolj nevarne od grandioznega tipa.