Zdravje > Aktualno
1849 ogledov

Znanstveniki odkrili novi simptom dolgega covida

The Lancet
Poročilo opisuje primer 33-letnega moškega, ki je po desetih minutah stanja opazil, da so mu noge pomodrele.

Akrocianoza je modrikavost kože skrajnih delov telesa, ki nastane zaradi pomanjkanja kisika v krvi in zastajanja krvi. V najnovejšem poročilu objavljenem v reviji prestižni znanstveni publikaciji The Lancet piše, da bi lahko bila akrocianoza še en simptom dolgega covida. 

Poročilo opisuje primer 33-letnega moškega, ki je po desetih minutah stanja opazil, da so mu noge pomodrele. Nasploh so bile njegove spodnje okončine težke, imel je občutek srbenja. Barva kože je sicer postala normalna že po dveh minutah ležanja. 

Pacient je navedel, da se mu je stanje začelo pojavljati po okužbi s covidom-19. Diagnosticirali so mu sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS), stanje, ki povzroči nenormalno povečanje srčnega utripa pri vstajanju. Med ležanjem je bil njegov srčni utrip 68 utripov na minuto, po osmih minutah stanja pa se je njegov srčni utrip dvignil na visokih 127 utripov na minuto.

"Gre za osupljiv primer akrocianoze pri pacientu, ki je ni doživel pred okužbo s covidom-19. Bolniki, ki so jo imeli se  morda ne zavedajo, da je to lahko simptom dolgega covida in so morda zaskrbljeni zaradi tega. Verjetno se morda tudi zdravniki ne zavedajo povezave med akrocianozo in dolgim covidom," je v sporočilu za javnost britanske univerze v Leedsu dejal glavni avtor poročila Manoj Sivan,

Po njegovem so primere akrocianoze pri otrocih zabeležili po povirusnih obolenjih, redke primere pa so doslej povezovali z dolgotrajnim covidom.

Dolgi covid lahko prizadene več sistemov v telesu in ima vrsto simptomov, ki vplivajo na bolnikovo sposobnost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Stanje vpliva tudi na avtonomni živčni sistem, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega tlaka in srčnega utripa, povzema Science Daily.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 20:56 17.avgust 2023.

    Vzrokov preseženih smrti precepljenih pa še vedno niso odkrili. Zanimiva postaja ta med.znanost kot , da jo vodi politika in ne medicinska stroka. Slabo se nam piše dokler bodo ZDA izvajale hegemonijo na vseh področjih..