Zdravje
15466 ogledov

Bo cepljenje obvezno? To pravi Mateja Logar, Bojana Beović meni drugače ...

Mateja Logar Anže Malovrh/STA
V Odmevih je vodja svetovalne skupine povedala tudi, ali so predlagali, da bodo morali imeti necepljeni ob vrnitvi s Hrvaške imeti negativen test.

"Nekatere države tudi v Evropi, se pogovarjajo o tem, da bi bilo cepljenje za posamezne poklicne skupine obvezno. Pri nas se o tem še nismo konkretno pogovarjali, še vedno mislimo, da je bolj smiselno, da se ljudje prostovoljno odločijo za cepljenje, da vedo, zakaj je cepljenje pomembno," je na vprašanje, ali tudi pri nas razmišljajo o tem, da bi bilo cepljenje za nekatere obvezno. V poštev bi prišlo predvsem osebje v domovih za starejše in zdravstveno osebje.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović pa meni, da bi bilo obvezno cepljenje "smiselno, če se želimo zaščititi pred hudimi stvarmi, ki nas čakajo jeseni – na eni strani ustavljanje gospodarstva, izguba delovnih mest in revščina, na drugi strani pa zdravstvena škoda."  Hkrati je izpostavila, da bomo zaenkrat v Sloveniji vztrajali na prostovoljnem cepljenju in s spodbudami k cepljenju, a hkrati bodo strokovnjaki spremljali, kako bodo odločitve sprejete v drugih državah, je povedala v oddaji 24ur zvečer. 

Romaj Jerala s Kemisjekga inštituta pa je dejal, da je nespametno, da se cepljenje povezuje s politiko, saj gre za skupen problem in bi se morali kot družba boriti za omejitev epidemije. Potrebno je cepljenje tistih, ki lahko s svojim ravnanjem ogrožajo druge. 

Nova pravila za Hrvaško

Na vprašanje, ali bo PCT zahtevan pri vrnitvi iz zelenih držav, na primer Hrvaške, pa je odgovorila, da bo, a ne še takoj. "To je eden izmed predlogov, ki pa še ni predviden za ta teden, ampak po 15. juliju glede na spremenjeno epidemiološko situacijo. Trenutni predlogi so glede prihoda iz rdečih in temno rdečih držav, da se ne napoti v karanteno prebolelih in cepljenih ne namesti v karanteno, naj se uporabljajo maske v zaprtih prostorih, kadar ni pogoja PCT in da je v gostinskih lokalih potrebno vzdrževati razdaljo 3 metre med mizami ali 1,5 metra med stoli. To smo predlagali, kako se bodo na vladi odločili, bomo videli," je dejala Mateja Logar.

Pojasnila je še, da so novomeški dijaki zelo verjetno okuženi z delto. "Teh podatkov še nimamo, imeli jih bomo do konca tedna. Je pa glede na epidemiološko situacijo v Španiji zelo verjetno, da gre za okužbo z različico delta," je dejala.

Cepljenje tudi pri delti 96-odstotno varuje pred hospitalizacijo

"Zbolevajo predvsem cepljeni samo z enim odmerkom, manj pogosto tisti, ki so z dvema. Je pa cepivo nekoliko slabše učinkovito, kot je bilo proti alfa različici oziroma osnovni varianti. Tudi tisti, ki so polno cepljeni iz zbolijo, zbolijo praviloma z blago obliko okužbe. Pred hudo obliko okužbe, ki bi zahtevala sprejem v bolnišnico, so polno cepljeni zaščiteni 96-odstotno. To je pa zelo dobra zaščita," je povedala Logarjeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • Koper 20:01 06.avgust 2021.

    Kdaj bojo že enkrat nehali ljudi silit v nekaj kar nočejo? Dve leti že traja to sr.....Tisti ki je v tem času prebolel brez panike in tisti ki sploh ni zbolel mu na pamet ne pade da bi se cepil. ...prikaži več To da virusa nisi fasal bi lahko ljudem dalo vedet da ni goli slučaj ampak da se določeni striktno držimo pravil in ne iščemo gužve.Niti v Španiji niti na Hrvaškem,.... Vse ki poznam-cepljene kar naprej norijo okoli. Toliko o vaši tako imenovani odgovornosti. Veliko se jih je tudi že okužilo.

  • bobubob 14:22 11.julij 2021.

    Poiščite, berite,razmislite,ukrepajte: Dolores Cahill,Sucharit Bhakdi,Karina Reiss,Geert Vanden Bossche,Alexandra Henrion-Caude,Robert Malone.... Brez navedb njihovih akademskih nazivov, ker tu nimam prostora zanje ! Kdor išče,ta najde. In vsaj za lastno zdravje se spodobi presejati zrno od plev.

  • jan428 14:33 08.julij 2021.

    Koliko dobi ta gnus od Beovićke še od farmacije, da tako vneto zagovarja obvezno cepljenje. Kdaj se bo narod Slovenije zbudil in uprl temu fašizmu??? Pa ta ženska je hujša od Goebelsa!!