Zdravje > Eko kotiček
56 ogledov

Slovenija se trese

Seizmograf Shutterstock
V zadnjih dneh smo v Sloveniji čutili pet šibkih potresov. Pa lahko ti napovejo močnejšega?

V zadnjih dneh je Slovenijo streslo pet manjših potresov. Samo včeraj so iz Urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji RS za okolje (Arso) sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili dva šibka potresan sunka.

Ob 11.54 je potres z magnitudo 1 stresel 78 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Brežic. Ob 13.24 pa so zabeležili šibek potresni sunek 72 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Šentjerneja. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 0,7. Prvi potres so po podatkih Arso čutili posamezni prebivalci Brežic in Krške vasi, drugega pa prebivalci Kostanjevice na Krki.  

Ne napoveduje močnejšega 

V ponedeljek je slovenska tla streslo v bližini Obrežja in sicer z magnitudo 1,3, v nedeljo pa so seizmologi zabeležili kar dva potresa. Eden je bil prav tako v bližini Obrežja in prav tako z magnitudo 1,3, drugi pa pri Divači z magnitudo 2,1.

Šibkejši potresi po besedah strokovnjakov z Arso ne napoveduje močnejšega potresa: “Vsako leto nastane na območju Slovenije več sto šibkih potresov, od katerih skoraj noben ni predhodnik močnejšega potresa.” Čeprav je šibek potres lahko predhodnik močnejšega potresa, sam nastanek čibkega potresa po njihovih besedah še ne napoveduje močnejšega. “Kljub relativnemu velikemu številu šibkih potresov na območju Slovenije je bilo samo nekaj močnejših potresov v zadnjih sto letih, ki so povzročili gmotno škodo,” dodajajo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.