Zdravje
1498 ogledov

Golob o odgovornih za kaos pred zdravstvenim domom

čakalna vrsta slovenska bistrica vpis pacienta Zajem zaslona
Premier Golob in ministrica za zdravje Prevolnik Rupel o včerajšnji gneči pred ZD Slovenska Bistrica.

Poslanka SDS Jelka Godec je premierju Robertu Golobu zastavila poslansko vprašanje "v zvezi s številnimi zavajajočimi izjavami". Med drugim mu je očitala, da vlada še ni izpeljala zdravstvene reforme. Navedla je, da je predsednik vlade obljubljal dostop do javnega zdravstvenega sistema na vseh nivojih.

Pri tem je omenila, da je bila v ponedeljek pred Zdravstvenim domom (ZD) Slovenska Bistrica velika gneča ljudi, ki so želeli pridobiti osebnega zdravnika. Paciente je namreč začela vpisovati nova zdravnica družinske medicine, ki je v nekaj urah zapolnila vsa mesta.

Za opredelitev pri izbranem osebnem zdravniku so ljudje na mrazu v nepregledni koloni čakali več ur.

Kaotično stanje pred ZD Slovenska Bistrica za vpis osebnega zdravnika.

Objavil/a Studio Bistrica dne Nedelja, 29. september 2024

Golob ji je odgovoril, da je za kaos v ZD Slovenska Bistrica odgovorno vodstvo zavoda, za primarno zdravstvo pa lokalna skupnost. "Vlada, tudi če bi hotela, ne more posegati v podelitev koncesij na primarnem nivoju, kot vi to zelo dobro veste, še manj pa v organizacijo dela v zdravstvenem domu," je dejal Golob.

Tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v današnji izjavi ob robu seje DZ dejala, da je za primarno zdravstveno raven odgovorna posamezna občina. "Vsi pa vemo, da družinskih zdravnikov ni, da jih v Sloveniji primanjkuje, da čez noč zagotovo ne bomo mogli povečati njihovega števila," je dodala.

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
Ob tem je poudarila, da na ministrstvu pripravljajo številne ukrepe, od povečanega vpisa na fakultete, izboljšanja standarda zdravstvenih timov v družinski medicini, do spodbud, da bi se mladi študenti odločali za specializacijo iz družinske medicine. "Trudimo se s številnimi malimi koraki," je zatrdila.

Odgovorna je občina

Po besedah Prevolnik Rupel sicer po ponedeljkovem dogajanju v Slovenski Bistrici niso opravili pogovorov s pristojnimi, saj da je za konkretno situacijo na primarni ravni odgovorna občina, ki je avtonomna pri podeljevanju koncesij, iskanju družinskih zdravnikov. "Tudi vodstvo zdravstvenega doma mora poslovati avtonomno in zagotoviti oskrbo," je dodala ministrica. Ocenila je, da prizorov, podobnim tistim v Slovenski Bistrici, ne bi smelo biti, pač pa bi moral zdravstveni dom vpisovanje organizirati drugače.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 15:53 01.oktober 2024.

    Ob mednarodnem dnevu starejših organizatorji pripravljajo še posebej bogat program. Prav na Mednarodni dan starejših 1. oktobra bo bogato festivalsko dogajanje v Cankarjevem domu z obiskom popestrila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki bo ob 11. uri podala ...prikaži več izjavo. Organizatorji tudi to leto skupaj z Društvom duh časa organizirajo dobrodelno akcijo podarjanja obnovljenih računalniških kompletov tistim, ki ga potrebujejo.

  • Plavi-mil 15:30 01.oktober 2024.

    Bo končno sončni kralj priznal, da je NESPOSOBEN lažnjivec in nakladač, on in nihče drug ni kriv, pod njegovo narcisoidno nesposobnost gre vse v 3PM.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 14:47 01.oktober 2024.

    Zakaj je Jelka Gobec sploh v parlamentu, če nima pojma o politiki??? Vlačugi janšistični bi morali odrezati jezik!