Zdravje
12452 ogledov

Grozljive poškodbe zaradi orjaškega dežena

Orjaški dežen Terry English, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org
Moški ne more hoditi.

32-letni Nathan Davies je utrpel hude poškodbe zaradi stika z mlečkom rastline orjaški dežen, ki raste tudi v Sloveniji. Svojo izkušnjo je delil na socialnih omrežjih in med drugim zapisal, da so bile bolečine na trenutke tako hude, da bi si želel odrezati nogo.

Zdravniki so mu v okviru hitre operacije odprli nogo od kolena do gležnja; pacient bi skoraj izgubil mišice, najverjetneje bo potrebna presaditev kože.

Poškodbe je utrpel med vrtnarjenjem z očetom. Ker je bil topel dan, je delo opravljal v kratkih hlačah. "Začutil sem opraskanine, a niti slučajno nisem slutil to, kar je sledilo," je svojo izkušnjo delil 32-letnik.

Poškodbe zaradi orjaškega dežena | Avtor:

Povedal je, da so se opraskanine hitro začele širiti, da je rana izgledala kot da bi se opekel. Sprva je bolečine ignoriral, rane je skušal skriti z dolgimi hlačami, da ne bi vznemirjal svoje družine, predvsem tudi zato, ker imajo doma dojenčka.

Ko se je zaradi bolečin celo onesvestil, so ga prepeljali v bolnišnico. Medicinska sestra ga je sprva še nameravala poslati domov z antibiotiki, ko je k sreči rano podrobneje pregledal zdravnik in se odločil za nujno operacijo.  

Tej je sledila še ena, najverjetneje bo 32-letnik zaradi opeklin, nastalih po stiku z mlečkom orjaškega dežena, moral še na tretjo operacijo, da mu bodo presadili kožo. Opisuje, da so bolečine neznosne, da česa takšnega še ni doživel in da bi si zaradi bolečin nogo v najhujših trenutkih najraje odrezal. Hoditi ne more, sam ne more niti na stranišče.

Poškodbe zaradi orjaškega dežena | Avtor:

Čeprav vsi ljudje po stiku z mlečkom orjaškega dežena ne dobijo poškodbe tako hudih oblik, je to eden izmed dokazov, kako zelo nevarna je ta invazivna rastlina. Več o njej preberite na spodnji povezavi:

Orjaški dežen Rastlina, zaradi katere lahko oslepite Slovenija Nevarni orjaški dežen najden na novih lokacijah po Ljubljani Orjaški dežen povzroči lanko tudi slepoto Slovenija Z nevarnim orjaškim deženom še nismo opravili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 11:26 03.junij 2018.

    In kje je zdaj ministrstvo za kmetijstvo z levakom Židanom na čelu?