Zdravje > Intima
654 ogledov

Tako jim pomaga spolnost

Spolnost Profimedias
Seks pripomore k boljšemu delovanju možganov pri starejših odraslih.

Pogostejša spolna aktivnost je povezana z boljšo možgansko funkcijo v dobi starejše odraslosti, je pokazala študija univerz v Oxfordu in Coventryju. Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki pogosteje seksajo, dosegli višje rezultate na testih, ki so ocenjevali njihove verbalne sposobnosti in prostorsko predstavljivost. 

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji The Journals of Gerontology, je vključevala 73 ljudi, starih od 50 do 83 let. 

28 moških in 45 žensk je odgovorilo na standardiziran vprašalnik, v katerem so odgovorili na vprašanja o pogostosti svojih spolnih aktivnosti v zadnjem letu.

starejši par | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Raziskovalci pa so jim kasneje dali tudi teste, ki so se osredotočali na naloge povezane s pozornostjo, spominom, jezikom in prostorsko zaznavo.

Udeleženci, ki so imeli spolne odnose vsak teden, so imeli boljše rezultate pri testih, ki so merili verbalne in prostorske sposobnosti. Na drugi strani pa spolna aktivnost ni imela vpliva na pozornost, spomin in jezik.

"Ljudje ne marajo razmišljati, da imajo starejši ljudje spolne odnose, ampak to predstavo moramo izpodbijati na družbenem nivoju in preučiti, kakšen učinek ima spolnost, poleg spolnega zdravja in dobrega počutja, na osebe, stare 50 let ali več," je dejal vodja raziskave Hayley Wrigh z Univerze v Coventryju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.