Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Trdo kuhana jajca so nepogrešljiv del velikonočne praznične mize. Če so pirhi ali pa trdo kuhana jajca še v lupini, bodo na varnem še teden dni po kuhanju, olupljene pa je treba zaužiti še isti dan. Kuhanih jajc, ne glede na to, ali so v lupini ali ne, ni priporočljivo zamrzovati.
Ker številni med velikonočnimi prazniki skuhajo več jajc, kot jih potrebujejo, ostajajo tudi po koncu praznikov. Medtem ko nekateri ta jajca zavržejo še isti dan, jih drugi lahko pojedo teden dni kasneje. Vendar pa uživanje takšnih jajc ni vedno varno.
Po mnenju American Egg Board je trdo kuhana jajca najbolje hraniti v hladilniku, ne v košari na mizi, kot to počnejo ljudje med velikonočnimi prazniki. Če so še v lupini, bodo na varnem še teden dni po kuhanju, olupljene pa je treba zaužiti še isti dan. Kuhanih jajc, ne glede na to, ali so v lupini ali ne, ni priporočljivo zamrzovati.
Prav tako bodite pozorni na znake, če so jajca gnila. Prepoznali jih boste zelo preprosto – po vonju. Gnila kuhana jajca imajo običajno vonj po žveplu, kar je opisano kot vonj po gnilih jajcih. Če niste prepričani, ali je jajce predolgo ležalo, ga preprosto zavrzite. Ni vredno tveganja in morebitne bolezni, trdijo pri CountryLiving.