Zdravje
2527 ogledov

Mislila, da ima gripo, nato ji je počrnel jezik

ženska simptomi gripa prehlad Profimedia
Mlada ženska je mislila, da ima gripo, a se je izkazalo, da gre za nekaj veliko bolj resnega.

Caitlin Alsop je bila prepričana, da ima gripo. V resnici pa so bili simptomi, ki jih je občutila, začetek smrtno nevarne sepse. Za vse to je bil kriv poškodovan modrostni zob. 

Triindvajsetletnica je občasno imela izpuščaje na obrazu. "Obiskala sem nekaj zdravnikov, vendar sem mislila, da ni nič takega. Nato so se pojavili simptomi, podobni gripi," je povedala za news.com.au. Zdravnik ji je svetoval, naj počiva, dokler se ne bo počutila bolje. 

Njeno stanje se je nenadoma močno poslabšalo, ko je bila na večerji s prijateljico. Med večerjo se je počutila, kot bi se ugriznila v jezik. Jezik ji je zatekel, zato je poskušala vzeti antihistaminik, ker je bila prepričana, da ima alergijsko reakcijo. Zaradi otekline tablete ni mogla pogoltniti. 

Jezik je počrnel

V bolnišnici, kamor je šla po pomoč, so zdravniki sprva prav tako mislili, da gre za alergijsko reakcijo. Običajna metoda zdravljenja ni pomagala. Nato se je pojavil še rdeč in moder izpuščaj, počasi je začela izgubljati zavest. Njen jezik je postal črn. Da bi odkrili vzrok njenih težav, so opravili CT. Ta je pokazal pravi vzrok njenih težav – poškodovan modrostni zob. 

Potrebna je bila operacija, s katero so ji odstranili modrostni zob. A težav še ni bilo konec. Zaradi težav z vratno veno je bila devet dni v komi. 

"Nisem vedela, da je okužba lahko tako resna. Tako kot številni mladi ljudje nisem vedela, da lahko okužba privede do tega," je povedala za news.com.au. Posledice je čutila še dolgo. Odprte rane so se celile še leto dni, je povedala.

Neustrezen odziv telesa

Do sepse pride ob neustreznem odzivu telesa na okužbo. V primeru Caitlin Alsop je bil sprožilec poškodovan modrostni zob. Kot pojasnjuje klinika Mayo, do sepse pride, ko se telo "neustrezno odzove" na okužbo - v primeru Caitlin Alsop je bil sprožilec poškodovan modrostni zob. Telo se začne boriti proti okužbi, pri tem pa se pojavijo težave z delovanjem organov. Sepsa lahko vodi tudi v smrt. 

Alsop pravi, da je strašljivo, kaj se lahko zgodi. Ker želi širiti ozaveščenost ljudi glede tovrstnih okužb, je začela deliti svojo izkušnjo prek projekta FACE Sepsis. Upa, da bo projekt povečal ozaveščenost o tveganjih. "Vsi moramo sodelovati, da bi preprečili smrti zaradi sepse," je dejala. "Odločena sem, da bom poskrbela, da bom zapustila ta svet boljši."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.