Zdravje
15678 ogledov

Nenavaden "stranski učinek" med Slovenci priljubljenega zdravila

mestni utrip Saša Despot
Je mogoče, da Ozempic povečuje možnosti za spočetje?

O Ozempicu, zdravilu, ki je v prvi vrsti namenjeno sladkornim bolnikom, a se je izkazalo, da je učinkovina semaglutid tudi zelo učinkovit pomočnik pri hujšanju, smo že pisali.

Vse bolj priljubljeno je to zdravilo tudi v Sloveniji, uporaba med tistimi, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, strmo narašča. 

Kot smo ugotovili, si Ozempic predpisujejo tudi zdravniki na osebni recept

Zdaj pa znanstveniki po vsem svetu opažajo še nenavadno povezavo med uporabo Ozempica in nepojasnjenimi nosečnostmi. 

"Ozempic dojenčki"

"Ženske so na družbenih medijih opisovale nenačrtovane nosečnosti in pripisovale svoje "Ozempic dojenčke" novim zdravilom. Nekatere ženske poročajo, da so med jemanjem kontracepcijskih tabletk zanosile. Druge so bile prej diagnosticirane kot neplodne, vendar pravijo, da so zanosile po jemanju zdravila," pišejo v reviji Nature in dodajajo, da znanstveniki pravijo, da so poročila verjetna. Imajo tudi več hipotez o tem, zakaj zdravila, ki spadajo v skupino, znano kot agonisti receptorjev glukagonu podobnega peptida 1 (GLP-1), povečajo plodnost, toda dokler ni na voljo več podatkov, natančen mehanizem ostaja neznan.

"Ko gre za GLP-1 ter plodnost in nosečnost, še nimamo pravih podatkov," je za Nature povedala endokrinologinja Beverly Tchang.

Zdravila GLP-1 zagotavljajo sintetično različico naravno prisotnega hormona, ki daje občutek sitosti po jedi. Zdravilo se veže na isti receptor kot hormon, vendar se razgrajuje počasneje in dlje časa zavira apetit.

Semaglutida niso testirali na nosečnicah 

Ko so pred nekaj leti v ZDA odobrili zdravila GLP-1 za uravnavanje telesne teže, je povpraševanje po tej učinkovini skokovito naraslo. Tiskovni predstavnik Novo Nordiska, ki zdravilo proizvaja, je dejal, da semaglutida niso testirali pri nosečnicah ali osebah, ki nameravajo zanositi. Ker pa so "podatki kliničnih preskušanj o uporabi semaglutida pri nosečnicah omejeni", družba priporoča prenehanje jemanja zdravila dva meseca pred nosečnostjo, da se prepreči izpostavljanje ploda učinkom zdravila.

Nosečnica, nosečnost, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia
Znanstveniki zdaj preučujejo, ali bi zdravilo res lahko povezano z nepričakovano nosečnostjo. Ženske s prekomerno telesno težo in debelostjo sicer pogosto opažajo motnje v menstrualnem ciklusu, ki jih povzročajo hormonska neravnovesja ali vnetja. "Ženski reproduktivni sistem je zelo občutljiv in se odziva na presnovno zdravje, energijsko ravnovesje in prehrano," je za Nature povedala biologinja Nicole Templeman. Izguba teže, ki jo sprožijo zdravila za hujšanje, tako lahko obnovi redno ovulacijo pri nekaterih ženskah.

A ne le to. "GLP-1 receptorji imajo lastne učinke v reproduktivnem sistemu, ki se zdijo neodvisni od izgube teže," je pojasnila.

Ženske, ki so jemale zdravila GLP-1, so dejansko poročale o nosečnosti kljub jemanju kontracepcijskih tablet. 

Podoben učinek ima tudi tirzepatid

Še eno podobno zdravilo iz skupine agonistov GLP-1, ki pa združuje dve učinkovini in naj bi bilo še bolj učinkovito pri zmanjševanju telesne teže, je tirzepatid (tržno ime je Muonjaro).

Proizvajalec, ameriško farmacevtsko podjetje Eli Lilly, svetuje vsem uporabnicam kontracepcijske tabletke, naj štiri tedne po jemanju tirzepatida uporabljajo dodatno kontracepcijsko zaščito.

Ugotovili so, da tirzepatid spremeni način absorpcije peroralnih kontraceptivov, zaradi česar so morda manj učinkoviti. Zdravila GLP-1 upočasnijo hitrost, s katero se hrana in zdravila izpraznijo iz želodca v črevesje, kjer se peroralni kontraceptivi absorbirajo v krvni obtok. Podatki Eli Lilly za tirzepatid so pokazali, da se je po enkratnem odmerku zmanjšala koncentracija kontracepcije v krvi za do 66 %.

Vpliv zdravila na plodnost podgan

Znano je, da GLP-1 poleg prebave vpliva tudi na druge fiziološke sisteme. Leta 2015 je Federico Mallo, endokrinolog z Univerze v Vigu v Italiji, s svojo ekipo objavil študijo, v kateri so ugotovili, da je odmerjanje GLP-1 podganjim samicam spodbudilo proizvodnjo luteinizirajočega hormona (LH)2. Znano je, da povečanje LH sproži ovulacijo pri podganah in ljudeh.

Podgane, ki so prejemale GLP-1, so imele poleg tega večje možnosti za preživetje sposobnih potomcev v primerjavi z nezdravljenimi podganami. "Prepričani smo, da analogi receptorja GLP-1 spodbujajo plodnost, ker lahko povečajo predovulacijski vrh LH," pravi. Čeprav podgane niso mini ljudje, pravi Mallo, imajo menstrualne cikle s podobnimi fazami kot ženske. Zato tudi Mallo, tako kot drugi raziskovalci, ni bil presenečen, ko je izvedel o nepričakovanih nosečnostih pri ljudeh po uporabi GLP-1.

Miši so po uporabi GLP-1 ponovno začele ovulirati

Medtem je v študiji Nature Metabolism, objavljeni 20. maja 2024, ekipa s sedežem na Kitajskem identificirala vrsto črevesnih bakterij, ki uravnavajo naravno proizvodnjo GLP-1 pri miših. Te bakterije, Bacteroides vulgatus, so zavirale proizvodnjo hormona GLP-1 in motile delovanje jajčnikov pri miših. Ko so raziskovalci miši zdravili z zdravilom GLP-1, so ponovno začele ovulirati.

Vpliv zdravil GLP-1 na plodnost je zanimiva raziskovalna tema za številne znanstvenike. Podatki iz revije JAMA kažejo, da ta zdravila vse pogosteje jemljejo mlade ženske v rodni dobi. Od 162.439 ljudi, starih od 18 do 25 let, ki so leta 2023 prevzeli recept za GLP-1, je bilo več kot 75 % žensk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar MS
    MS 16:04 27.junij 2024.

    Čakamo strokovno mnenje "dr" Enderja 3

  • jakec1575 14:41 27.junij 2024.

    ze vec let je znano, da normalizacija teze in zmanjsanje mascob uredi hormonsko ravnovesje in leptin. plodnost je posledica ciste in vredne hrane. ozempic je posredno odgovoren za to. mi je pa bolestno sebicno, da zdravniki sladkornim bolnikom prodajajo bucke, ...prikaži več da se ozempica ne dobi, 60% receptov pa napisejo sebi, da se lahko nazirajo iz avtomatov v ukc in zdjih. sebicnost do amena. sladkorne pa silijo na spikanje.

  • dare326 11:29 27.junij 2024.

    Prenehajte se drogirati s sladkorjem oz oglj. hidrati in jejte meso in maščobe. Posledica bo hujšanje. Ne potrebujete žitaric, koruze, krompirja, ovs. kosmičev, tudi soje ne, niti listnate zelenjave. To je hrana za reveže v času lakote. Meso ima vse, ...prikaži več zraven še nekaj oreščkov in pest jagodičevja. Vse moderne bolezni so zaradi napačne prehrane, tudi večina rakov. Zdravniki so podaljšana roka farmacije in od prehranskih podjetij plačanih raziskav. Pamet v roke.