Zdravje
29600 ogledov

Nov odpoklic s slovenskih polic, ugotovili so prisotnost salmonele

Sezamova pasta Alfez Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Nov odpoklic s slovenskih polic, tokrat zaradi prisotnosti salmonele.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani podjetja Mercator d.o.o., obveščena o izvajanju odpoklica izdelka sezamova pasta - tahini zaradi ugotovljene prisotnosti salmonele. 

Mercator je isti dan potrošnike obvestil, da izvaja odpoklic izdelka AL'FEZ Natural Tahini – sezamova pasta (160 g), z rokom uporabnosti 31. 8. 2024, s črtno kodo 5010338300890, zaradi možne prisotnosti bakterije salmonela.

"Kupci naj živila ne uporabljajo in ga zavržejo ali ga vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bo vrnjena kupnina ali izdan dobropis," so zapisali v Mercatorju.

Mesta trženja:

  • Hipermarket Šmartinska, Šmartinska cesta 102, Ljubljana
  • Hipermarket Šiška, Cesta Ljubljanske brigade 33, Ljubljana
  • MAXI Ljubljana, Trg republike 1, Ljubljana

O Salmoneli

Povzročitelji so bacili iz družine Enterobakterij. Znanih je več kot 2400 serotipov. Delimo jih na tifusne salmonele (Salmonella Typhi in Salmonella Paratyphi) in netifusne, ki so pogosti povzročitelji driske. Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, po navadi od 12 do 36 ur, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Kako pride do kontaminacije sezama, preberite na tej povezavi.

Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se (teoretično)  lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Dovzetnost za okužbo je splošna. Bolj dovzetne so osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, osebe z oslabljeno odpornostjo.

Okužba poteka pogosto brez znakov.  Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.

Zdravljenje je simptomatsko: skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine. Posebna dieta ni potrebna, bolnik naj uživa lahko hrano. Če bolniku grozi dehidracija, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Pomembna je dosledna higiena, kar pomeni natančno umivanje rok in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 17:21 15.julij 2024.

    Bolj bo zanimiva bo novica, katera trgovska veriga nima kontaminiranega izdelka!