Zdravje
16810 ogledov

Takšen naj bi bil nov predlog posvetovalne skupine za covid-19

Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas PR ZD Škofja Loka Cepljenje nenaročenih 1. septembra 2021 v Sokolskem domu v Gorenji vasi.
Po naših neuradnih podatkih naj bi posvetovalna skupina za covid-19 danes razpravljala o skrajšanju obdobja, po katerem lahko cepljeni prejmejo tretji, poživitveni odmerek cepiva.

Zaradi nove, bolj nalezljive različice koronavirusa omikron naj bi na današnjem sestanku strokovne skupine za covid-19 razpravljali tudi o možnosti, da se k cepljenju s tretjim, poživitvenim odmerkom pristopi že po treh mesecih.

Priporočilo EME: Poživitveni odmerek po treh mesecih

Poživitveni odmerek je v roku tri do šest mesecev po osnovnem cepljenju pretekli teden priporočila tudi Evropska agencija za zdravila (EMA), "Čeprav je trenutno priporočilo cepljenje s poživitvenim odmerkom po šestih mesecih, trenutno razpoložljivi podatki podpirajo varno in učinkovito uporabo obnovitvenih zdravil že tri mesece po drugem odmerku," je konec prejšnjega tedna sporočil Marco Cavaleri, vodja strategije za cepiva EME. 

Trenutno poživitveni odmerek za mRNA cepiva možen po šestih mesecih

V Sloveniji je trenutno priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi (Pfizer/BioNTech in Moderna), vsaj šest mesecev. Za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi (Janssen in AstraZeneca) pa se poživitveni odmerek priporoča, ko mineta vsaj dva meseca od osnovnega cepljenja. Za poživitveni odmerek se uporablja mRNA cepivo Pfizerja, za osebe starejše od 30 leta pa tudi polovični odmerek cepiva Moderna. V primeru, ko je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo. S tretjim odmerkom je trenutno cepljenih okoli 350 tisoč ljudi

Posvetovalna skupina ministrstva za zdravje bo danes razpravljala tudi začetku in načinu cepljenja mlajših od 12 let. Glede na to, da otroci prejmejo polovični odmerek, naj bi se na ministrstvu za zdravje zavzemali, da otroke cepijo pediatri. 

Tretji odmerek naj bi ščitil pred omnikronom

Po podatkih iz Velike Britanije naj bi bil poživitveni odmerek odločilen pri zaščiti proti simptomatskemu covidu v primeru okužbe z različico omikron, je nedavno sporočila znanstvenica dr. Zarja Muršič.

Beović: Epidemiološka situacija terja spremembo

S poživitvenim odmerkom je v Sloveniji trenutno cepljenih okoli 350 tisoč ljudi. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojane Beović je konec novembra dejala, da je Slovenija glede na epidemiološko situacijo "gotovo med državami, ki se bodo hitreje odločile za tako spremembo".

Cepljenje Zdravje Prihaja omikron: je tretji odmerek smiseln?
Beovićeva je pojasnila, da je poživitveni odmerek cepiva najbolj pomemben pri vzdrževanju zaščite pred širjenjem koronavirusa, pa tudi za preprečevanje potrebe po bolnišničnem zdravljenju pri okuženem. "Učinek osnovnega cepljenja traja določen čas, potem so potrebni poživitveni odmerki," je povedala Beovićeva.

 

Komentarjev 15
  • JONIJONI 23:34 13.december 2021.

    Ja pa jade, 1. in 2. nista delovala, bo pa tretji.... Hahahahahahahah A res vam kdo še verjame?

  • rd2dmk2 21:24 13.december 2021.

    logarca zakaj ne odpneš halje.. imaš spodej majco z napisom :jest služim bajno in pijem grog in šato , vi pa hodite z vročim kostanjem

  • QSprm 18:53 13.december 2021.

    Ce bi pred enim letom brali te prispevke, se nebi cepil niti 5%. Patoloski laznjivci zavajajo in zgolj zlorabljajo akademske naslove. Od vsega zacetka. Kar spomnimo se bebavosti o 90.000 mrtvih ali pokanju po sivih ob 200 hospitaliziranih in 10 ...prikaži več na intenzivni avg.2020. Zal tudi opozicija nebi opravla nic boljse, zato je licemersko tiho in tako podpira rezim korona terorizma. Vseh 90 skorumpiranih pajacev je za na smetisce nevarnih odpadkov.