Zdravje
22346 ogledov

Opozorilo: "Pazite se te optike!"

Optiki so dobili pisna navodila, da morajo nova stekla na naročilnico brezplačno Žurnal24 main
Očesna klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana paciente opozarja.

Opozorilo pred zavajajočimi poslovnimi praksami Optike Zoom. Očesna klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) paciente opozarja, naj bodo pozorni na sporne prodajne prakse, ko jih iz optike pokličejo na pregled in se pri tem sklicujejo na Očesno kliniko UKC Ljubljana.

"Vsakršno omenjanje Očesne klinike UKCL v povezavi s pregledom vida, ki se ne izvaja na Očesni kliniki UKCL, prodajo očal ali drugih pripomočkov za vid je zavajajoče. Očesna klinika UKCL vse preglede izvaja izključno na kliniki, prav tako ne sodeluje z nobeno od optik, niti podaja priporočil posameznim optikam," sporočajo s klinike. Pri tem ostro zavračajo in obsojajo prodajne prakse, v katerih optika navaja, da so podatke pacienta pridobili na Očesni kliniki UKCL.     

Svetovali izdelke, ki niso pomagali, zaračunali visoko ceno

V zadnjem času so namreč ponovno zaznali primer, ko je pacientka sporočila, da je prejela klic iz Optike Zoom iz Ljubljane, kjer so jo na pregled povabili po priporočilu Očesne klinike, kar pa ne drži. V optiki so ji nato po pregledu svetovali in zaračunali izdelke, ki ji pri njenih težavah, kot je povedala pacientka, niso pomagali, cena pa je bila zelo visoka. "Kot osrednja strokovno medicinska ustanova smo v takih primerih dolžni opozoriti javnost na vse tovrstne sporne prakse, prav tako pa smo dolžni zaščitit ugled ustanove pred zlorabami imena ustanove, zato vse take sume zlorab predamo pristojnim organom," sporočajo z UKC Ljubljana.

UKC ni zaznal izdaje podatkov

V UKC Ljubljana so v zadnjih nekaj let obravnavali devet takih prijavž. V prijavah so pacienti med drugim navajali, da so prejeli klic Optike Zoom, ki je pri tem navajala tudi Očesno kliniko in celo, da so njihove podatke pridobili na kliniki oziroma od zaposlenih na kliniki. V UKC Ljubljana so nato izvedli natančne interne postopke preverjanja, ki pa do sedaj niso ugotovili nepravilnosti ali kršitev.

Ker pa je bil na podlagi zbranih informacij zaznani sum spornih prodajnih praks s strani Optike Zoom, so že lani obvestili policijo in jim predali vso dokumentacijo ter jih nato čez nekaj mesecev obvestili še o novem primeru. Poteka preiskave zaradi interesa preiskave ne moremo komentirati.

Paciente, ki bi bili deležni tovrstnih povabil, prosijo, da o tem nemudoma obvestijo Službo za korporativno varnost UKCL na naslov skv@kclj.si in/ali policijo. 

*Fotografija je simbolna. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • dare326 14:11 01.avgust 2024.

    Zelo verjetno zdravnik obvešča optika o potencialni stranki in če uspe, dobi %. Tudi jaz sem dobil od znane optike SMS naj pridem na zastonj pregled. Sumim zdravnico, ki mi je predlagala pregled, čeprav vidim kot sokol.

  • Ender3 13:33 01.avgust 2024.

    Nič se ne bo zdodilo ! Zgolj opozorilo za javnost, kar pa mnogi ne pre/berejo. Zavajanje je vsepovsod nihče pa nič ne ukrepa in ne odgovarja. Kaj dejansko počne agencija za varstvo kupcev in inspekcije je zgolj retorično vprašanje..