Zdravje
4323 ogledov

Ogromno Slovencev ima trenutno te simptome, a ne gre za covid

prehlad Profimedia
Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poleg vodenega izcedka iz nosu, ki prevladuje, nastopa močno kihanje v napadih, zamašen nos in oteženo dihanje in srbenje nosu.

V nižinah po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) poteka glavna sezona ambrozije, obremenitev bo srednje visoka do visoka, zato imajo številni alergiki težave. Najvišje vrednosti lahko pričakujemo v severovzhodni Sloveniji. Na merilni postaji Lendava so bile v preteklem tednu obremenitve zelo visoke. 

Glavni alergen cvetnega prahu ambrozije je Amb a 1, ki povzroča težave pri več kot 95 % posameznikov, preobčutljivih za cvetni prah ambrozije.

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poleg vodenega izcedka iz nosu, ki prevladuje, nastopa močno kihanje v napadih, zamašen nos in oteženo dihanje in srbenje nosu. Srbijo lahko tudi ušesa in žrelo, oči so pekoče oziroma srbeče, pojavljajo se občutek peska v očeh, pordele očesne veznice in solzenje.

ambrozija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Sloveniji je sicer obvezno zatiranje ambrozije z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredbi o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia predpisano od leta 2010. V skladu s predpisi so imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih.

Obremenitev z drugimi alergenimi rastlinami trenutno ni tako visoka. Sezona pelina se nadaljuje z zmanjšano močjo, obremenitev bo v splošnem nizka. V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, približuje se zaključek sezone. V zraku bo prisoten še cvetni prah trpotca, metlikovk in amarantovk ter občasno več cvetnega prahu kopriv in konopljevk, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje, pojasnjujejo na NLZOH.

V Primorju bo v zraku prevladoval cvetni prah koprivovk (kopriva in krišina), obremenitev bo do srednje visoka. Obremenitev z ambrozijo, pelinom, travami, trpotcem, konopljevkami, metlikovkami in amarantovkami bo zelo nizka.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • Janez11 09:56 28.avgust 2024.

    Ambrozija Welcome, ilegalne prehode meje ambrozije naredimo legalne .

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:16 28.avgust 2024.

    MS,a si se že špricnil to leto???!!!

  • Nelaži 09:03 28.avgust 2024.

    seveda gre za kovid, PCR test ali hitri test na kovid bi vedno pokazal pozitiven rezultat, zdravnik/ca pa bi ti z veseljem dal še en poživitveni odmerek. ker biznis je pač biznis.