Sol, sladkor, med in morski sadeži so hrana, ki jo ameriški pedaitri z Ameriške pediatrične akademije odsvetujejo do dopolnjenega prvega leta starosti. Po novem so poleg tudi sadni sokovi.
Čeprav so v preteklosti sadne sokove tržili kot "zdrav in naraven vir vitaminov" in v nekaterih primerih tudi kalcija, sedaj strokovnjaki opozarjajo na potencialne negativne učinke.
Teh ni malo. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja uživanje tovrstnih pijač povečuje vnos kalorij in tveganje za nastanek kariesa. Zaradi pomanjkanja beljakovin in vlaknin, pa obstaja tudi večje tveganje za debelost pri otrocih, opozarja pediatrično združenje.
Preveč ogljikovih hidratov
"Voda je glavni sestavina sadnega soka. Ogljikovi hidrati, vključno s saharozo, fruktozo in glukozo, so druga najbolj prisotna sestavina," so zapisali pri AAP. Koncentracija teh ogljikovih hidratov oziroma sladkorja se lahko giblje med 11 in 16 gramov, medtem ko jih ima materino mleko okoli sedem. Ta razlika lahko preseže mejo ogljikovih hidratov, ki jih črevesje še lahko absorbira.
Pediatri opozarjajo, da slaba absorpcija teh sladkorjev, ko jih zaužijejo v čezmernih količinah, lahko vodi v pojav kronične diareje, napenjanja, napihnjenosti in bolečin v trebuhu. Ob tem dodajajo, da se večina teh simptomov lahko pozdravi z omejevanjem uživanja sladkanih pijač.