Zdravje > Otrok
187 ogledov

Namesto zdravila ibuprofen svetujejo paracetamol

Bolan otrok Profimedia
Na ljubljanski pediatrični kliniki so podali nekaj priporočil za obravnavo kronično bolnih otrok.

Zdravniki Pediatrične klinike v Ljubljani pri predpisovanju antirevmatikov namesto zdravila ibuprofen svetujejo paracetamol. Tega, ali pa metamizol, svetujejo tudi pri zniževanju telesne temperature nad 38 stopinj Celzija pri bolnikih z vročinskimi krči.

Na kliniki sicer navajajo, da raziskav, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo pri covidu-19, zaenkrat še ni.

Na pediatrični kliniki med drugim priporočajo skrben nadzor vseh bolnikov, ki prejemajo zaviralce angiotenzinske konvertaze. Po nekaterih poročilih bi lahko bili namreč odrasli bolniki s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo ali boleznimi srca, ki prejemajo omenjene zaviralce, bolj podvrženi težjemu poteku okuženosti s covidom-19, so zapisali.

Za otroke na redni terapiji z biološkimi zdravili svetujejo, naj v času epidemije koronavirusa nadaljujejo zdravljenje. V primeru visoke temperature in večjih težav z dihali pa naj se starši in skrbniki o nadaljevanju zdravljenja posvetujejo z zdravnikom, ki se glede na dosedanji potek in težo kronične bolezni odloči, kako nadaljevati terapijo.

Na pediatrični kliniki navajajo tudi seznam bolnikov med otroci, kjer bi lahko pri okužbi s koronavirusom prišlo do večjih zapletov kot sicer. Slednje velja za kronične pljučne bolnike, bolnike s težko primarno imunsko pomanjkljivostjo, otroke, ki prejemajo terapijo z visokimi odmerki kortikosteroidov, in otroke, ki prejemajo visoke odmerke konvencionalnih imunosupresivnih zdravil (npr. ciklofosfamid, takrolimus) ali večtirno imunosupresivno zdravljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.