Zdravje > Otrok
3198 ogledov

Nosečnice: Strokovnjaki takšno prehrano zelo odsvetujejo

nosečnica nosečnost Shutterstock
Za 30 odstotkov večje tveganje, da rodijo dojenčke s težavami nevralne cevi.

Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov kot na primer Atikinsonova dieta ter paleo in ketonska dieta, lahko pri ženskah povečajo tveganje, da rodijo otroke s spino bifido, stanjem, pri katerem se otrokova vretenca ne izoblikujejo popolno, in z drugimi okvarami. To je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji Birth Defects Research.

Ženske, ki se držijo teh omejevalnih prehrambenih diet med nosečnostjo ali v času zanositve, imajo 30 odstotkov večje tveganje, da rodijo dojenčke s težavami nevralne cevi v primerjavi z ostalimi ženskami. 

Nevralna cev je del zarodka, ki se razvije v možgane in hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca. Do okvare nevralne cevi pride pri nepravilnem razvoju.

Rezultati raziskave izpostavljajo pomembnost uživanja zadostnih količin folne kisline med nosečnostjo, ki je ključnega pomena za razvoj otroške hrbtenice in lobanje. 

Študija Univerze v Severni Karolini na Chapel Hillu je bila prva, ki je odkrila povezavo med vnosom majhne količine ogljikovih hidratov in rojstvom otroka z okvarami nevralne cevi, je poročal The Daily Mail.  

"Vemo, da ima prehrana matere pred zgodnjo nosečnostjo in med njo pomembno vlogo pri razvoju ploda. Novo pri tej raziskave pa je, da bi lahko z nizkim vnosom ogljikovih hidratov povečali tveganje, da bi imeli otroka z okvaro nevralne cevi za 30 odstotkov. To pa je zaskrbljujoče, saj so diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov precej priljubljene," je dejala avtorica raziskave Tania Desrosiers.  

Gre za diete, ki so jih priznani ameriški nutricionisti in zdravniki uvrstili na dno lestvice diet za leto 2018. Med 39. timi dietami je na primer ketonska dieta , katere velika zagovornica je zvezdnica Kourtney Kardashian. Dieta temelji na nizkem vnosu ogljikovih hidratov in zmerno do visokem vnosu beljakovin in maščob. Nasploh nam strokovnjaki tovrstne, omejevalne diete, odsvetujejo. 

Hujšanje Leto 2018 Zdravje To so najboljše in najslabše diete
 
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.