Zdravje > Otrok
3 ogledov

Preveč je lahko že 11 odvečnih kalorij

dojenček Profimedias
K tebelosti otroka lahko vodi že samo enajst kalorij preveč na obrok, ugotavljajo strokovnjaki.

Strokovnjaki z University College v Londonu so v svoji raziskavi prišli do zanimivih ugotovitev, ki so jih predstavili na srečanju strokovnjakov na temo debelosti, ki je bilo v Švici.

Ugotovili so, da je za otroke stare med štirimi in 18 meseci pomembna vsaka žlička hrane in da lahko že majhne količine preseženih kalorij vodijo v debelost. Tako so ugotovili, da je lahko že ena žlica zelenjave na obrok preveč. Le enajst kalorij na obrok preveč namreč lahko vodi v debelost otroka.

Dolgoročno gre za velike razlike 

V raziskavo so vključili več kot 2.500 otrok, ki so jih doječe matere počasi začele odstavljati. Ugotovili so, da so razlike med normalno težo otroka in med težo predebelega otroka v le nekaj dodatnih kalorijah na obrok. V povprečju naj bi zaužili okoli 130 kalorij na obrok, že 141 kalorij na obrok pa je lahko preveč. “Čeprav se le žlica na obrok zdi malo, se količinsko dolgoročno pozna. Otrok poje pet obrokov na dan, razlika na koncu tedna pa je velika,” pojasnjuje avtorica raziskave Hayley Syrad. Dodaja, da je to isto, kot bi otroci jedli dva dodatna dneva na mesec.

Izračunali so, da ima otrok s 24 kalorijami več na obrok za devet odstotkov večjo možnost za prekomerno težo. 

dojenček | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.