Zdravje
37362 ogledov

Slovenski ginekolog o možni povezavi med cepivom in neplodnostjo

mag. Stanko Pušenjak
1/2
neocelica
Razprave in pomisleki okrog cepiva. Na Facebooku je svoje videnje glede povezave s cepivom in neplodnostjo pojasnil slovenski ginekolog.

Tudi Slovenija se približuje cepljenju zoper virus Sars-CoV-2, okrog tega se porajajo številna vprašanja, na katera nekaj odgovorov ponujamo v članku na tej povezavi. 

Razprave se vrstijo tudi na spletnih omrežjih, na Facebooku je svoje mnenje glede morebitne povezave cepiva in neplodnosti ponudil eden najbolj prepoznavnih slovenskih ginekologov Stanko Pušenjak. Ena izmed njegovih Facebook prijateljic mu je zastavila vprašanje glede informacije, ki jo je izpostavil oxfordski razvijalec cepiva, John Bell, ki je opozoril, da bo cepivo lahko steriliziralo 70 odstotkov populacije. Intervju z omenjenim razvijalcem cepiva objavljamo v spodnji povezavi. 

Slovenski ginekolog v svojem odgovoru potrdi povezavo med cepivom in potencialno neplodnostjo. Objavljamo ga v celoti: 

"Cepiva v cca 2/3 primerih (70 %) povzročijo tvorbo protiteles proti površinskemu proteinu virusa Sars-CoV-2, ki je zelo podoben ali identičen beljakovini syncytin-1, katera je pomembna v plodnosti in v posteljici pri plodu, kar pomeni, da bo imunski sistem lahko napadal lastne strukture v jajčniku pri ženski in posteljici pri plodu, ki so pomembne za nadaljevanje vrste. Z drugimi besedami, okrog 2/3 žensk bi po cepljenju vsaj nekaj časa, morda pa trajno, lahko bilo neplodnih. Že samo teorija, da je to možno, bi morala prižgati vse semaforje na rdeče, tovrstne posledice pa bi se žal dalo ugotoviti šele po nekaj letih. Ignoriranje te možnosti je najmanj posledica konfliktov interesa razvijalcev in prodajalcev cepiv proti Sars-CoV-2, samo upam, da ne še kaj več. Ker gre za informacije, ki niso podprte s strani vodilnih medijev niti stroke in se o tem nič ne razpravlja niti med posvečenimi, je nemogoče preveriti, kaj od tega je res, ampak če tega niti nihče jasno ne demantira, je problem dovolj velik, da ga velja upoštevati. Pri tem cepljenju gre namreč za doslej največji eksperiment na človeštvu do zdaj in uradna stroka pri tem sodeluje na globalni ravni kot je nekoč pred 80 leti v III. rajhu z režimom sodelovala medicina. A tisto so bili eksperimenti na nekaj 100.000 ljudeh, tokrat gre za eksperiment na človeštvu."

Svoje razmišljanje je Pušenjak ponudil v razpravi pod sledečo objavo: 

Življenje je res zanimiva izkušnja. V kar te ne uspejo prisiliti nasprotniki(antivaxxerji)te potem nevede prepričajo najboljši prijatelji(stroka)...

Posted by Stanko Pušenjak on Thursday, December 3, 2020
Tomaž Gantar Pred prazniki Slovenija Gantar: "Zveni enostavno in v resnici tudi je!"

Pušenjaka smo prosili za komentar in pojasnil nam je, da se je v svojem odgovoru na Facebooku navezal na sterilnost, ki ko omenja intervjuvanec in ki je "dejansko nekaj drugega kot je sterilnost, ki je omenjena v tekstih pod intervjuji in intervju niti ne omenja beljakovine syncytina-1, le kontekst je povezan. Povezava pa je v bistvu spet ponesrečena. Iskreno v svojem odgovoru nenamenoma intervjuvancu v usta polagam nekaj, česar ni izrekel. Priznam, ampak sem spregledal. Intervjuvanec s sterilnostjo misli na "sterilizrajočo imunost", ki je poseben pojem mere za uspešnost cepiva(v pozitivnem smislu), teksti v linkih pod intervjujem pa govorijo o neplodnosti v zvezi z navzkrižno imunostjo med površinskim antigenom na Sars-cov-2 in syncytinom-1 (hud in daljnosežen stranski učinek)."   

Pušenjak nadalje izpostavi, da je bil njegov namen le opozoriti na pomembnost ustreznega in tudi časovno zadostnega testiranja cepiva, preden se ga dovoli uporabiti na človeštvu. 

Na komentar Stanka Pušenjaka se je odzvala tudi dr. Mateja Logar z infekcijske klinike, ki je izpostavila, da temeljijo na napačnem razumevanju podatkov. "Gre tako kot pogosto pri teorijah zarot, za nepreverjena dejstva, za posploševanje podatkov, za izjave, ki so iztrgane iz konteksta."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • mph 12:20 07.december 2020.

    Teoretik zarote v glavnem, je že sam ugotovil. In takšni delajo totalno sranje, kot, da ga ni že dovolj. https://www.zurnal24.si/slovenija/matej-logar-izjave-dr-pusenjaka-so-teorija-zarote-357992

  • Pepe007 11:46 07.december 2020.

    Če smo preživeli cepiva v JLA, bomo zlahka še to cepivo. Me ni niti najmanj strah. Bolj se bojim, kaj je za mojo starost pomenil bratski socialistični pozdrav leta 1986. Ta bi pa res znal prinesti kakega raka, ki se ...prikaži več že desetletja mogoče razvija v meni.

  • Pikolo 10:01 07.december 2020.

    https://www.peticija.online/a/300109

Sorodne novice