Zdravje
1017 ogledov

Znano, za koga in kdaj bodo bele plombe zastonj

slovenija 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik; foto:Sa
1/2
Saša Despot
Naslednje leto bodo bele zalivke na vseh zobeh brezplačno na voljo mladim do 26 let, za vse pa šele julija 2026.

Prvega oktobra, jutri torej, začnejo veljati spremembe in dopolnitve pravilnika obveznega zdravstvenega zavarovanja. Največja novost je postopna opustitev amalgama ter uvajanja belih plomb. 

"V določenih segmentih imamo zastarele materiale, kar pomeni, da niso več strokovno ustrezni. To je na terenu povzročilo kar nekaj doplačil. Gre za tisto razliko, ki so jo zobozdravniki zaračunavali pacientom. Gre torej za razliko med ceno, ki jo plača zavod, in med samoplačniško storitvijo. Dogaja se, da so doplačila lahko celo višja, kot so samoplačniške storitve," je pojasnila Ana Vodičar, direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Dodaja, da naša zakonodaja teh doplačil ne regulira, "zato smo prepričani, da bo s posodobitvijo materialov dostopnost do zdravstvenih storitev in njihova kvaliteta brez doplačil zagotovo večja," je dodala. 

Doslej je ZZZS belo zalivko kril le na prvih treh zobeh zgoraj in spodaj, na drugih zobeh pa so jo zobozdravniki krepko zaračunali, tudi do 100 evrov. Zavarovalnica najenostavnejšo enoploskovno belo zalivko pri odrasli osebi plača 38 evrov, najdražjo, triploskovno pa 57 evrov. Pri tem se upošteva tudi čas za izdelave, pravijo na ZZZS.

Lani so zobozdravniki naredili pacientom skoraj milijon zalivk v skupni vrednosti dobrih 36 milijonov evrov,  45 odstotkov vseh zalivk s kompozitnim materialom (to je belih plomb) so naredili brez doplačil pacientov. 

Poraja se vprašanje, ali bo material, ki ga bo krila zavarovalnica, enako kvaliteten. Vodičar odgovarja, da je že danes v določenih primerih na račun ZZZS-ja mogoče dobiti kvalitetno amalgamsko zalivko. Sicer bo po novem za zavod dodatni strošek nekoliko dražji material, poleg tega bo nekoliko daljši nanos te kompozitne zalivke, saj se ta dlje časa suši.

Menjavo plombe na lastno željo bo treba plačati 

Trenutno imajo pravico do belih zalivk v breme zdravstvene blagajne otroci do 15. leta, nosečnice, doječe mame, odrasli pa, kot že rečeno, zgolj za zalivke na prednjih zobeh. Pravica do bele zalivke v stranskem, nevidnem sektorju se bo časovno uvedla postopoma za različne skupine zavarovanih oseb, pri čemer je Vodičar opozorila, da si bodo ljudje nova pravila napačno razlagali. "Poudarjamo, da zavarovana oseba ne bo upravičena do zamenjave amalgamske zalivke z belo zalivko, če bo ta še funkcionalno ustrezna." 

razno 04.04.13. zobozdravnik, foto: pixsell | Avtor: Pixsell Pixsell

Če bo torej pacient želel obstoječo zalivko iz amalgama zamenjati z belo zalivko, čeprav je ta po mnenju lečečega zobozdravnika še vedno funkcionalno ustrezna, ji lečeči zdravnik te storitve ne bo smel obračunati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da bo zavarovana oseba v tem primeru samoplačnik.

Od 1. januarja 2025 bodo imeli pravico do belih zalivk na vseh zobeh v breme javne zdravstvene blagajne mladi do 26 let, drugi pa bodo to pravico pridobili 1. julija 2026.

Materiali, ki se bodo uporabljali, bodo nekoliko dražji, hkrati pa bo za menjavo amalgamskih zalivk z belimi pri zavarovancih potrebnih več zobozdravstvenih ekip. Na letni ravni bo ZZZS tako za prvo skupino namenil dodatnih 13,06 milijona evrov, za drugo pa dodatnih 13,04 milijona evrov.

vanda.levstik@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec42 19:16 30.september 2024.

    Ne vem zakaj se ne plača pacientu delo,ki ga na njegovem zobovju opravi privatnik,lahko bi pacientu povrnili denar,ki bi bil zanj porabljen v javnem zdravstvu,tako pa plačujemo 2x.!

  • Toma 17:37 30.september 2024.

    Tudi jaz imam Hg free zobovje. 100x raje imam dobrega zobozdravnika na svoj račun kot ”brezplačnega”! Poleg tega sem dobil šrauf v gobec, ko se je to šele uvajalo pri nas. Šraufal je dr. mr. pr. iz UKCLJ! Ko sem ...prikaži več gledal svoje kolege kako se tedne privajajo na slabe ”socialne” popravke, sem vedel da se tu ne špara!

  • Enzgg4 16:27 30.september 2024.

    Jaz jih imam v glavi že 25+ let. Samoplàčniško, tako kot vse ostalo šraufanje po gobcu, ker o zobarju na zavarovanje lahko samo sanjem. Tako kot 3/4 države.