Zdravje
1595 ogledov

Pozor, resna opozorila glede živil

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Opozorila proti boleznim, ki se lahko prenašajo s hrano.

V vročih dneh je še zlasti pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano. Kot opozarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, sta pri piknikih na prostem higiena in pravilna priprava hrane bistveni za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano.

Pri ravnanju s hrano je treba vedno, še zlasti pa v obdobju visokih temperatur in pri pripravi hrane na prostem, upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil na primerni temperaturi, uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na upravi.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje, zato je vzdrževanje čistoče izrednega pomena.

Ker surova živila, še posebej meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo mikroorganizme, ki se lahko med pripravo in shranjevanjem prenesejo na druga živila, je treba surova in kuhana živila ločevati. Uprava zato med drugim svetuje, da se za pripravo surovih živil uporabi ločeno opremo in pripomočke ter da se živila shranjuje v zaprtih posodah, s čimer se prepreči stik med surovimi in predelanimi živili.

Pomembna je tudi dobra toplotna obdelava, saj se s tem uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. "Študije so pokazale, da s kuhanjem pri temperaturi 70 stopinj Celzija dodatno poskrbimo, da so živila varna za uživanje. Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina," so izpostavili.

Paziti je treba tudi, da živila hranimo na primerni temperaturi, saj če živila hranimo na sobni temperaturi, se lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov upočasnijo ali ustavijo temperature pod petimi stopinjami Celzija ali nad 60 stopinjami Celzija. Nekateri nevarni mikroorganizmi se sicer množijo tudi pri temperaturi pod petimi stopinjami Celzija.

Uprava pri tem svetuje, da kuhanih živil ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri, da vsa kuhana in pokvarljiva živila takoj shranimo v hladilnik, da kuhana živila ostanejo vroča do postrežbe, da živil ne shranjujemo predolgo, tudi če so v hladilniku, ter da zamrznjenih živil ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Surova živila, vključno z vodo in rižem, so lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Strupene kemikalije se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. Tveganje se zmanjša s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem z neoporečno vodo in lupljenjem živil, so še navedli na upravi.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Slovenija Zdravje Opozorilo zdravnika UKC Ljubljana: "To je življenjsko ogrožajoče stanje"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 13:58 19.julij 2024.

    V samoupravnem socializmu smo jedli vse brez ''opozoril'', le kako????