Mraz, slabo vreme in kratki dnevi negativno vplivajo tudi na naše razpoloženje, pozimi smo pogosteje žalostni in otožni, manj se smejemo in pogosteje zbolevamo.
Ker se pogosteje zadržujemo v zaprtih prostorih, se manj gibamo in jemo manj svežega sadja in zelenjave, se povečuje število prehladnih in drugih virusnih obolenj. Zato strokovnjaki še posebej svetujejo zdravo prehrano in gibanje, saj bomo le na tak način okrepili imunski sistem.
Imunski sistem je eden od obrambnih mehanizmov telesa, ki telo varuje pred tujimi in škodljivimi snovmi iz okolja ter boleznimi. Varuje nas pred infekcijskimi povzročitelji bolezni – virusi, bakterijami, paraziti in glivami, ter preprečuje vrsto drugih bolezni, do neke mere tudi raka.
Kadar torej imunski sistem deluje učinkovito, je lahko v stalni pripravljenosti in nas tako zaščiti pred okužbami in splošnimi napadi mikrobov vseh vrst.
Za boljši imunski sistem lahko poskrbimo z gibanjem, znano je namreč, da telovadba povečuje izločanje endrofina, ki se bori proti stresu in prav tako krepi imunski sistem. Za okrepitev imunskega sistema pa je poleg gibanja, počitka in nasploh manj stresnega vsakdana še kako pomembna tudi prehrana.
Manj nasičenih maščob
Na nacionalnem portalu o zdravi prehrani in prehranjevanju prehrana.si navajajo, da bomo imunski sistem izboljšali predvsem z uživanjem večjih količin raznolikega sadja in zelenjave, oreškov ter živil, bogatih z omega-6 maščobnimi kislinam: "Po drugi strani poskusimo omejiti količino nasičenih maščobnih kislin, saj le-te v telesu pospešujejo vnetne procese," svetujejo slovenski strokovnjaki.
Znanstveno dokazano
Opozarjajo, da je vpliv nekaterih živil na delovanje imunskega sistema še posebej dobro raziskan. Obstajajo namreč številne raziskave, na osnovi katerih svetujejejo uživanje spodaj naštetih živil:
- česen,
- čebula,
- gobe shiitaki
- koristijo tudi oranžni pigmenti ali karotenoidi, ki jih najdemo v korenju, bučah, sladkem krompirju, kaiju, melonah in zeleni listnati zelenjavi,
- ingver
- probiotični izdelki, kot sta jogurt in kefir ter kislo zelje in kisla repa
K krepitvi imunskega sistema pomagajo tudi številni vitamini in minerali, ki so sestavni del celic imunskega sistema in imajo tako imenovani imunomodulatorni učinek, navaja portal:
- vitamin A - jetra, sladek krompir, buče, korenje, ohrovt, špinača;
- vitamin D - ribe, jajca;
- vitamin E - mandlji, špinača, sončnična semena, sladek krompir, avokado;
- vitamin C - paprika, kivi, pomaranče, brokoli, jagode;
- vitamin B6 - čičerika, ribe, jetra, pistacije, avokado, piščančje meso, sončnična semena, sezam;
- bolna kislina - leča, fižol, zelena listnata zelenjava, šparglji, avokado, brokoli, buče;
- baker - goveja jetra, leča, sončnična semena, mandlji, kakav;
- cink - bučna semena, govedina, čičerika, jogurt, kakav, indijski oreški;
- selen - brazilski oreški, ribe, govedina, perutnina, jajca;
- železo - jetra, govedina, leča, kakav, špinača, sardine, črn fižol, pistacije.
"Omeniti velja, da preveliki odmerki kateregakoli izmed zgoraj naštetih vitaminov ali mineralov ne povečajo naše odpornosti in lahko našemu telesu povzročijo več škode kot koristi, zato je pri jemanju prehranskih dopolnil potrebne nekaj previdnosti, " dodajajo.