Zdravje > Prehrana
1825 ogledov

Jajca: Toliko jih lahko pojemo med prazniki

velika noč Shutterstock
Jajce srednje velikosti ima približno 66 kalorij, večje pa okoli 95.

Pred nami so velikonočni prazniki in s tem številna družinska srečanja pred bogato obloženimi mizami, na katerih bodo prevladovale mastne in sladke jedi.

Lanska študija Univerze Cornell iz New Yorka, objavljena v britanski znanstveni reviji "New England Journal of Medicine", v kateri je sodelovalo tri tisoč anketirancev iz treh držav, je pokazala, da posamezniki, ki se med prazniki zredijo, do naslednjega božiča izgubijo le polovico te teže. Sicer se med prazniki, ki jih zaznamuje bogato obložena miza, običajno zredimo za kilogram in pol. 

Velikonočne jedi imajo pomembno mesto v velikonočnem praznovanju, še posebej velikonočni zajtrk, pri katerem ne gre brez potice, hrena, šunke in seveda jajc.

O jajcih, živilu, ki je sicer bogat vir hranil, smo v teh dneh že veliko pisali. V mnogih družinah po Sloveniji izdelujejo pirhe, Društvo za zaščito živali Ljubljana je skupaj z zavodom Danes začelo kampanjo za odpravo jajc kokoši iz baterijske reje s trgovskih polic v Sloveniji. 

Pirhi Vi in otroci Zdravje Eurospin Baterijska reja Začenja se kampanja Vizita za živali Takšna jajca kupujemo v trgovini

Slovenci smo veliki porabniki jajc, pojemo jih povprečno 10,7 kilogramov na prebivalca letno, pri čemer večina ljudi ne ve, kakšna jajca kupujejo v trgovinah. Velike trgovske verige prodajajo večinoma slovenska jajca - s pridelavo smo 95-odstotno samopreskrbni -, od katerih jih kar 61 odstotkov še vedno prihaja iz reje v baterijskih kletkah, ki je kokošim najmanj prijazna.

Jajca Zdravje Jajca: V zadnjih desetih letih so se cene precej zvišale

Toliko jih lahko pojemo med prazniki

Jajca vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti  ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen). Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.

Vendar vsebujejo holesterol in predvsem nezaželene nasičene maščobe, kar pomeni, da jih ni dobro pojesti preveč, opozarjajo strokovnjaki: "Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočamo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih. Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in trans maščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. Kljub temu pa naj bodo na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi," pred prazniki opozarjajo na Nacionalnem inštutu za javno zdravje (NIJZ). 

trdokuhana jajca lupine | Avtor: Profimedias Profimedias

Celotno jajce sestavlja okoli 74 odstotkov vode, kar pomeni, da jajce nima zelo visoke energijske vrednosti (133 kcal/100 g).  Jajce srednje velikosti ima približno 66 kalorij večje pa okoli 94. 

  • Lupina je anorganskega izvora, 95 odstotkov je sestavljajo minerali, večinoma kalcijev karbonat.
  • Jajčni beljak je pretežno vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov.
  • Jajčni rumenjak vsebuje skoraj 50 odstotkov suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe (65%) in beljakovine (33%).

Naj prazniki ostanejo v lepem spominu

Jajca so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, na primer salmonelo, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo. Na NIJZ so zato pripravili nekaj navodil, kako ravnati s tem občutljivim živilom.

Najnovejše študije kažejo, da pri večini ljudi v jajcih prisoten holesterol naj ne bi bistveno prispeval k ravni holesterola v krvi, navaja prehrana. si

Shranjevanje jajc

  • Pri shranjevanju se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc. V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine.
  • Kadar kupimo jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi.
  • Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do roka uporabe, kot je označeno na označbi. Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena 7 dni v hladilniku (5).
  • Jajca hranimo v originalni embalaži.
  • Jajca morajo biti v embalaži pravilno postavljena, in sicer z ožjim delom navzdol.
  • Hranimo jih ločeno od ostalih živil.
  • Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih porabimo čim prej in sproti kupujmo sveža.

Zavržemo tudi umazana

  • Jajca morajo biti nepoškodovana in brez vidne umazanije.
  • Poškodovana jajca predstavljajo tveganje za zdravje, zato jih zavržemo.
  • Zavržemo tudi umazana jajca. Umazanih jajc ne smemo prati. Lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.

Tako preprečimo navzkrižno onesnaževanje živil

  • Izogibamo se odlaganju jajc in/ali embalaže za jajca na čiste delovne površine;
  • Pri trenju jajc pazimo, da se s prsti ne dotikamo notranjosti lupine jajca oziroma jajčne vsebine;
  • Pri ločevanju rumenjaka od beljaka (tudi s kuhinjskim pripomočkom) pazimo, da vsebine jajca ne onesnažimo z zunanjo površino lupine;
  • Če v strta jajca oziroma jajčno mešanico pade košček lupine, ga odstranimo s čistim priborom;
  • Pazimo, da se vsebina jajc ne cedi po delovnih površinah;
  • Jajčno lupino takoj odvržemo v koš za odpadke (organske odpadke);
  • Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oziroma embalažo za jajca, je treba temeljito očistiti;
  • Prazno embalažo takoj zavržemo in je ponovno ne uporabljamo;
  • Po rokovanju z jajci in/ali embalažo za jajca si temeljito umijemo roke.
     

Popolnoma varna le zadostno toplotno obdelana jajca

  • NIJZ odsvetuje uživanje surovih jajc, kakor tudi živil, ki vsebujejo surova jajca (doma pripravljena majoneza, sladoled, kreme …).
  • Prav tako odsvetujejo uživanje naslednjih oblik priprave jajc - mehko kuhano jajce, jajce na oko, rahlo zakrknjeno jajce oziroma katerokoli drugo obliko priprave jajc, pri kateri ostaja vsebina jajca povsem ali delno tekoča.
  • Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oziroma jedi iz jajc - jajce kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak (trdo kuhano jajce) oziroma središčna temperatura živila naj bo nad 70°C.
  • Jajca in jedi iz jajc so hitro pokvarljiva živila, zato jih porabimo čim prej po pripravi.
  • Tople jedi iz jajc shranjujemo pri temperaturi nad 63°C, hladne jedi v hladilniku pri temperaturi pod 4°C.
     

 

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 22:37 30.marec 2018.

    Kaj pa če ješ samo lupine, je kaj nevarnosti da ti poraste holesterol ? Okay za slepič vem da lahko kaj kasiraš, ampak če se striktno držiš samo lupine si pobedu.