Barva jajčnjega rumenjaka je odvisna od prehrane kokoši in predvsem od količine ksantofilov. Ksantofili so namreč pigmenti, ki spadajo v skupino karotenoidov.
Rumenjaku dajejo različne odtenke rumene in oranžne barve, so antioksidanti in v jajcu preprečujejo oksidacijo ter uničenje vitaminov. Ker z lahkoto oksidirajo, v našem telesu polovijo škodljive proste radikale, ki bi lahko poškodovali pomembne spojine. Zaradi antioksidativne sposobnosti se kot vsi karotenoidi uvrščajo med snovi, ki zavirajo procese staranja. Večino pigmentov, ki naravno obarvajo rumenjake v jajcu, najdemo v sveži travi. S ksantofili pa je še posebej bogata lucerna.
Kako do oranžne?
Da je rumenjak močne oranžne barve, mora kokoš zaužiti rdeče ksantofile, ki običajno niso prisotni v naravni krmi. Nekateri kmetje zato obogatijo krmo s kapsantinom, ki je navzoč v izvlečkih paprike in s kantaksantinom, ki je prisoten v nekaterih algah in bakterijah.
Kaj je potem bolj zdravo, da je rumenjak bolj oranžen ali bolj rumen?