Zdravje > Prehrana
445 ogledov

Namesto sladkorja v kavo sol?

kava Reuters
Natrijevi ioni, ki jih vsebuje sol, poskrbijo, da se zmanjša grenkoba kave in da se hkrati okrepijo drugi okusi.

Kava je po naravi grenkega okusa, a obstaja več stopenj grenkobe in včasih je za nekatere ta okus pretiran in določena vrsta oziroma znamke kave za njih ni užitna. Večina v takem primeru okus kave popravi s sladili. A obstaja tudi nenavadna alternativa.

Težave s pregrenko kavo lahko reši tudi ščepec soli, ki ga lahko črnemu napitku dodamo po tem, ko ga postrežemo ali pa med mletjem kavnih zrn. Skrivnost je v natrijevih ionih, ki jih vsebuje sol. Ti poskrbijo, da se zmanjša grenkoba kave in da se hkrati okrepijo drugi okusi, so zapisali strokovnjaki v reviji Nature. 

Avtorji prispevka v reviji VinePair pa opozarjajo, da je za izboljšanje okusa dovolj že zelo majhna količina soli in da z njo nikakor ne gre pretiravati.  

 
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.