Zdravje > Prehrana
16 ogledov

Niso primerne kot samostojen obrok

dojenček Profimedias
"Sadne kašice za male otroke zaradi naravno prisotnega sladkorja niso primerne kot samostojen obrok za dojenčke," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

"Tokrat smo na MIPORJu v okviru primerjalnega ocenjevanja preverili, kaj po navedbah proizvajalcev izbrane jabolčne kašice pravzaprav vsebujejo," pravijo na ZPS. Ugotovili so, da je le en izdelek narejen izključno iz jabolk, trem pa je poleg jabolk dodan vitamin C. Ostali izdelki vsebujejo še druge sestavine, najpogosteje: riževo moko in vodo.

Ker je sadna kašica presladka kot samostojna jed, strokovnjaki iz ZPS priporočajo, da sadje predstavlja polovico popoldanskega obroka, drugo polovico pa žita: "Nasploh pa naj starši ne hitijo z dopolnilno hrano, saj je za dojenčke izključno dojenje najboljša hrana do šestega meseca."

 

Veliko sladkorja

"Pogled na hranilno tabelo jabolčnih sadnih kašic razkrije, da vsebujejo največ ogljikovih hidratov, malo beljakovin in maščob in približno en gram prehranskih vlaknin na 100 gramih kaše," opozarjajo.

"V večini kašice vsebujejo sladkor fruktozo iz jabolk in jabolčnega soka. En izdelek pa ima dodan tudi sladkor, kar še poveča količino sladkorjev v kašici, ki kot dodatek niso dovoljeni za dojenčke v večji količini kot bi ga dojenček dobil v tem obroku z materinim mlekom. A materino mleko vsebuje približno 7 gramov sladkorja (laktoze) v 100 gramih mleka, medtem ko je bilo v pregledanih sadnih kašicah kar med 8,6 do 13 g sladkorja v 100 gramih izdelka," opozarja Nika Kremić z ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.