Zdravje > Prehrana
2119 ogledov

Od dveh do 15 evrov za kilogram ajvarja, najbolje se je odrezal ...

Ajvar je nepogrešljiv na piknikih. Žurnal24 main
ZPS test ajvarjev: Za kilogram ajvarja odšteli do 1,96 do 15,30 evra, pri večini sta glavni sestavini paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je tokrat testirala ajvarje, priljubljeno živilo v času piknikov, v primerjalno ocenjevanje so vključili 22 izdelkov, nepekočih ajvarjev. 

Za kilogram ajvarja so odšteli do 1,96 do 15,30 evra, pri večini sta glavni sestavini paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. "Pri oceni prehranskega profila smo največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin. Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, kljub temu je sladkor dodan kar 15 izdelkom," pojasnjujejo.

Od vzorcev -  so jih kupili v Ljubljani (E.Leclerc, Eurospin, Hofer, Kalček, Lidl, Mercator in Spar), enega pa v Majšperku (Jager), so največ razlik zaznali prav pri hranilni vrednosti.

Izdelki s pečeno papriko bolj mastni

 "V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin. Zelena luč na prehranskem semaforju za vsebnost maščob zasveti le pri vzorcih Spar, S Budget in Lomee, ajvar nepekoč," je povzela rezultate Nika Kremić in dodala: "Pri nasičenih maščobnih kislinah polovici izdelkov zasveti zelena, ostalim, ki vsebujejo več kot 1 g nasičene maščobe pa oranžna luč." 

Rezultate testa preverite na tabeli spodaj.

 | Avtor: ZPS ZPS

Najslabšo oceno prehranskega profila sta si prislužila izdelka Kania, ajvar, pražen, blagi in Mercator, ajvar, makedonska receptura, blagi zaradi višje vsebnosti nasičenih maščob, maščobe, sladkorja in soli, prav tako pa vsebujeta dodani sladkor. Le trije izdelki so si pri prehranskem profilu prislužili oceno dobro (Spar, S Budget in Baš), vsi imajo nižje vsebnosti tako maščob in soli kot sladkorja.

Sladkor

Sladkor je zaradi zelenjave naravno prisoten, vendar je kljub temu dodan petnajstim izdelkom, zelena luč za sladkor tako zasveti le pri vzorcih brez dodanega sladkorja, vsebujejo ga od 1,0 do 4,4 grama na 100 gramov, pojasnjujejo na zvezi potrošnikov. 

Vsi ajvarji vsebujejo še sončnično olje in sol, pri večini izdelkov s pečeno papriko se seznam tu zaključi – zelo verjetno zaradi prevladujoče arome pečene paprike. V vzorcih Zdravo, Kania, Mercator, Droga in tistih, ki ne vsebujejo pečene paprike, so dodani še sladkor, česen ali začimbe in kis. Trije izdelki (Mercator, ajvar blagi, Zvijezda in Podravka), vsi so izdelani na Hrvaškem, vsebujejo tudi paradižnikov koncentrat. Čeprav so pregledovali nepekoče ajvarje, jih ima osem med sestavinami feferone ali pekočo papriko. "Res je, da so feferoni lahko tudi nepekoči, a če na brbončicah ne prenesete niti kančka pekočega občutka, pred nakupom skrbno preverite seznam sestavin in se tem izdelkom raje izognite," dodajajo.

Kar v desetih izdelkih preveč soli

"Izdelki, ki smo jih vključili v tržni pregled, vsebujejo od 1,0 do 1,9 grama soli na 100 gramov izdelka, skoraj polovici (10 izdelkov) za vsebnost soli na semaforju zasveti rdeča luč, zato moramo biti pri uživanju teh izdelkov še posebej zmerni. Raje izberimo tiste z manj soli," svetuje Kremićeva.

Poreklo ne pove, kje je zrasla zelenjava

Poreklo izdelka (kje je bil ajvar proizveden) je v večini primerov razvidno z označbe na embalaži. Večina jih prihaja iz Severne Makedonije, preostali pa s Hrvaške, iz Srbije in Slovenije. Podatek o proizvajalcu ne pove ničesar o tem, kje je zrasla zelenjava. Poreklo paprike je natančno označeno le na izdelkih Kania, ajvar mild (Severna Makedonija) in Zdravo, domači ajvar iz pečene paprike (vzgojeno in proizvedeno v Srbiji), pri dveh – Podravka, ajvar blagi in Moj vrt original, nepekoči ajvar – pa boste morali že malce bolj ugibati. Vrtnine Moj vrt so predelane v deželi, kjer so zrasle, torej v Severni Makedoniji, Podravkina zelenjava pa je iz držav EU in zunaj EU, ta oznaka nam ne pove prav dosti. No, na drugih izdelkih poreklo zelenjave ni niti omenjeno.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice